Iso-Britanniasta peräisin oleva koronaviruksen geenimuunnos on todettu kolmella henkilöllä Pohjanmaalla. Yhden kunnan alueella todetut kolme tapausta liittyvät toisiinsa. Tartunnat ovat tapahtuneet joulun aikoihin.

Alkunsa tartuntaketju on saanut ulkomailta matkusteluun liittyen. Tartunnan saaneet ovat olleet oikeaoppisesti karanteenissa testien ottamisesta saakka ja eristyksissä saatuaan positiiviset vastaukset.

Yleisesti koronaviruksen leviäminen on kääntynyt kuluneen viikon aikana Pohjanmaalla huonompaan suuntaan. Ilmaantuvuusluku on noussut alueella ja on 49 perjantaina 8.1. Ylimääräisen kokouksen perjantaina pitänyt Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä muistuttaakin väestöä suositusten noudattamisesta, herkästä hakeutumisesta koronavirustesteihin sekä karanteenikäytännöistä, jotka ovat ensiarvoisen tärkeitä viruksen leviämisen estämisessä. Pohjanmaan alueen voimassa oleva suositukset ja rajoitukset voit lukea Vaasan keskussairaalan sivuilta.

Viruksen geenimuunnokseen ja alueella todettuihin tapauksiin liittyen Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä on sopinut keskitetystä viestinnästä yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) kanssa. Lisätietoja aiheesta antaa THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.  

16.12.2021 redaktion_toimitus