Nykytiedon mukaan monien sairastuneiden oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita. Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus.

Koronavirusepäily edellyttää aina:

1. Oleskelua epidemia-alueella  tai varmistettua lähikontaktia koronaviruspotilaaseen 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. Epidemia-alueen voi tarkastaa THL:n sivuilta.

JA

2. Potilaalla on kuumeisen hengitystieinfektion oireita (ja/tai yskä, hengitysvaikeus) ja/tai keuhkokuumelöydös.

Miten toimia, jos epäilee koronavirustartuntaa?

Jos epäilee koronavirustartuntaa, tulee aina aluksi olla puhelimitse yhteydessä omaan terveysasemaan ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-14.15. Näin on mahdollista arvioida tartunnan riskin suuruus.

Mikäli oireet ja mahdollinen altistus tukevat diagnoosia, ottaa terveyskeskuslääkäri yhteyttä Vaasan keskussairaalaan jatko-ohjeiden saamiseksi. Tämä on tärkeää sen vuoksi, että koronavirusinfektioepäilyt ohjataan suoraan keskussairaalan päivystyksen ilmaeristyshuoneeseen kulkematta sairaalan yleisten tilojen kautta.

Mikäli epäily herää virka-ajan ulkopuolella ma-to klo 16.00-8.00 ja pe klo 14.15 – ma klo 8.00, tulee potilaan olla suoraan puhelimitse yhteydessä keskussairaalan päivystyspoliklinikkaan:
ensisijaisesti soitetaan numeroon 116117.

Uudesta koronaviruksesta on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535.

Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

7.5.2020 Redaktion_toimitus