Pääsiäisen aikaan Vaasan sairaanhoitopiirissä todettiin kaksi koronavirustartuntaa, jotka vaikuttavat keskussairaalan toimintaan sairaalassa tapahtuneiden altistumisten takia.

Yhdellä potilaalla, joka on ollut hoidettavana muun vaivan takia sairaalan vuodeosastolla, on sairaalahoidon aikana todettu koronavirustartunta. Lisäksi yksi keskussairaalan työntekijä, joka ei liity edelliseen tapaukseen, on todettu koronatartunnan saaneeksi. Hänen testituloksensa osoittautui positiiviseksi työvuoron jälkeen, jolloin hän on ehtinyt altistaa työssä ollessaan.

Tartuntatapauksissa on altistunut sekä potilaita että työntekijöitä. Kaikkiin koronavirustartunnalle altistuneisiin henkilöihin on oltu yhteydessä ja tarvittaviin toimenpiteisiin on ryhdytty. Altistuneita potilaita on ollut 6 ja kaikkiin potilaisiin ollaan jo oltu yhteydessä. Karanteeniin on asetettu 55 Vaasan keskussairaalan työntekijää. Karanteenimääräys on annettu altistumispäivästä 14 vuorokautta eteenpäin.

Toiminta turvataan tilapäisjärjestelyillä

Työntekijöiden karanteeniajasta on jäljellä noin 10 päivää. Poissaoloja on pystytty paikkaamaan eri tavoilla: on tehty sisäisiä henkilökunnan siirtoja, kutsuttu lisähenkilökuntaa eläköityneistä työntekijöistä, peruttu lomia ja vähennetty osastopaikkoja. Aiemmin on jo vähennetty elektiivistä eli ei-kiireellistä toimintaa.

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on useita tartuntaketjuja, joita ei ole pystytty tunnistamaan. Epidemian leviämiseksi annettujen rajoitusten ja suojautumisohjeiden noudattaminen on erittäin tärkeää. On kuitenkin syytä huomioida, että sairaalaan on hoidon tarpeen vaatiessa turvallista tulla eikä hoitoa vaativien oireiden kanssa kannata jäädä kotiin odottamaan.

Tarkempia tietoja kummastakaan tartunnan saaneesta tai osastoista, joita altistumiset koskevat ei anneta julkisuuteen potilaiden yksityisyyden suojelemiseksi.

7.5.2020 Redaktion_toimitus