Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Pyrimme edelleen hidastamaan tartuntojen leviämistä, joten jatkamme testien ottamista kuten tähän asti. Ulkomailta palanneiden asiakkaiden tulee siirtää vastaanottoaikansa ja sairaalalla vierailuja pyritään rajoittamaan.

Vaasan sairaanhoitopiirin alueen yksi uusi koronavirus-tartunta varmistui myöhään illalla sunnuntaina 15.3.2020. Tartunta on saatu Keski-Euroopasta. Potilas on työikäinen, hän on kotona eristyksessä ja hyväkuntoinen. Tartunnalle altistuneita selvitetään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos uudisti valtakunnalliset koronavirusepäilyjä koskevat toimintaohjeet ja näytteenottokriteerit viime viikolla. Koska tartuntoja on todettu nyt yhteensä vain kaksi, Vaasan sairaanhoitopiirissä ei muuteta testauskäytäntöjä valtakunnallisen linjauksen mukaisiksi. Näyte otetaan siis toistaiseksi heiltä, joilla oireet ja altistumisen tunnusmerkit sitä edellyttävät (eli oleskelu ulkomailla tai lähikontakti varmistettuun koronavirustapaukseen).

Mikäli epäilet koronavirustartuntaa, ota aina ensin puhelimitse yhteys omaan terveyskeskukseen tai virka-ajan ulkopuolella päivystysapuun 116117. Näytteenotto tapahtuu päivystyspoliklinikan ambulanssialueelle perustetussa näytteenottopisteessä, ellei verinäytettä tarvita.

Myös ulkomailla oleskelleiden vastaanottoaikoja siirretään

Sairaalalla asioiminen mahdollisen koronavirustartunnan saaneena altistaa hoidossa olevat potilaat ja terveydenhuoltoalan henkilöstön. Siksi sekä vierailijoita että poliklinikalle ja toimenpiteisiin saapuvia asiakkaita ohjeistetaan nyt:

  • Jos sinulla on lieviäkin flunssan oireita, älä tule vierailulle. Kaikissa vierailuissa on käytettävä tarkkaa harkintaa ja epävarmoissa tilanteissa otettava ensin yhteyttä osastoon.
  • Jos sinulla on lieviäkin flunssan oireita, siirrä sinulle varattu aika – älä tule flunssaisena vastaanotolle.
  • Jos olet ollut ulkomailla, tai saapumassa sieltä, ja sinulla on kotiutumisesta 14 vuorokauden sisällä vastaanottoaika, ota yhteys hoitavaan yksikköön. Joistakin yksiköistä ollaan puhelimitse yhteydessä, mutta se ei ole mahdollista koko sairaalassa. Siksi pyydämme myös oma-aloitteisesti ottamaan yhteyttä.

Vierailu on kokonaan kielletty tehovalvontayksikössä, sisätautien ja neurologian osastolla E5 sekä onkologian osastolla. Vain saattohoitopotilaan omaiset saavat vierailla onkologian osastolla sopimuksen mukaan. Synnytysyksikössä saa vierailla vain synnyttäjän puoliso tai tukihenkilö. Vastasyntyneiden tehovalvonnassa saa vierailla vain lapsen vanhemmat.

7.5.2020 Redaktion_toimitus