Täydennämme kysymyksiä ja vastauksia koko ajan. Jos sinulla on kysymys, johon annettu vastaus saattaa olla hyödyllinen myös suuremmalle lukijakunnalle, lähetä kysymyksesi Vaasan keskussairaalan viestintään osoitteella: viestinta@vshp.fi

Epäilen, että minulla on koronavirustartunta. Mitä teen?

Tee ensin arvio osoitteessa omaolo.fi. Ota sen jälkeen tarvittaessa yhteys omaan terveyskeskukseen. Virka-ajan ulkopuolella soita päivystysapuun 116 117. 

Keneltä otetaan koronavirustesti?

Näyte otetaan sellaisilta henkilöiltä, joilla on tautiin sopivia oireita. Covid-19-taudin oireita ovat muun muassa kuume, yskä, hengenahdistus ja väsymys.

Mistä saan tietoa koronaviruksesta ja tautitilanteesta omalla alueellani?

Ajantasaista tietoa koronaviruksesta ja koko Suomen tilanteesta löydät THL:n verkkosivuilta. Tietoa Vaasan keskussairaalan toiminnasta korona-aikana löydät täältä ja sairaanhoitopiirin tilannekuva päivitetään tälle sivulle.

Voiko poliklinikkakäynnille tulla nuhaisena?

Sairaalahoidossa olevat ja sairaalassa työskentelevät tulee suojata koronavirustartunnalta kaikin mahdollisin keinoin. Jos sinulla on lieviäkin flunssan oireita, olet ollut ulkomailla viimeisen 10 päivän aikana (katso maalista täältä) tai  lähikontaktissa koronatartunnan saaneen kanssa, älä tule sairaalaan poliklinikkakäynnille. Jos sinulla on varattu aika, siirrä sitä soittamalla hoitavaan yksikköön. Flunssaisena ei saa tulla vastaanotolle.

Olen terve ja minulla on aika röntgeniin. Voinko mennä sinne?

Toistaiseksi sairaalan sovittuihin ajanvarauksiin saa tulla, jos henkilö on terve eikä pode vähäisiäkään flunssan oireita. Vastaanotolle ei saa tulla, mikäli on ollut ulkomailla edeltävän 10 päivän aikana (katso maalista täältä) tai on ollut lähikontaktissa koronatartunnan saaneen kanssa. Mahdollisista myöhemmistä käytännöistä tiedotetaan sairaalaan verkkosivuilla.

Voinko vierailla sairaalassa?

Katso täältä: Ohjeet vierailijoille (päivitys 27.7.2020)

Vaasan keskussairaala noudattaa Suomen hallituksen 16.3.2020 tekemiä linjauksia. Vierailut osastoilla on kielletty. Poikkeuksena voidaan sallia vierailut kriittisesti sairaan potilaan luona, joista on aina erikseen sovittava osaston kanssa. Kaikissa tilanteissa on ehdottoman tärkeä muistaa, ettei vierailijalla saa olla mitään flunssan oireita tai lähikontakteja koronavirustartunnan saaneen kanssa.

Saako saattaja tulla sairaalan sisälle?

Potilaan kannalta välttämätön saattaja saa tulla sairaalaan sisälle. Koskee myös taksikuskeja, jos tilanne on välttämätön. Saattajalla ei saa olla mitään flunssan oireita! Saattaja ei saa tulla, jos hän on oleskellut ulkomailla edeltävän 10 vuorokauden aikana (katso maalista täältä) tai on hän on ollut kontaktissa koronatartunnan saaneen kanssa. 

Olin ulkomailla ja palasin Suomeen. Minulla on 10 vuorokauden sisällä vastaanottoaika sairaalassa. Mitä teen?

Ulkomailta palaavien henkilöitä suositellaan pysymään vapaaehtoisesti karanteenia vastaavissa oloissa 10 päivää Suomeen paluun jälkeen. HUOM! Katso aina ajankohtainen lista maista ulkoministeriön www-sivuilta. Tämä tarkoittaa sitä, että vältetään kaikkia mahdollisia lähikontakteja ja kodin ulkopuolella liikkumista. Rajoite koskee myös oireetonta matkailijaa. Ota yhteyttä puhelimitse hoitavaan yksikköön ja siirrä aikaasi.

Olen raskaana. Miten korona vaikuttaa synnytysosaston toimintaan?

Tällä hetkellä toimintaa synnytysosastolla ohjaa Suomen Gynekologiyhdistyksen ja Suomen synnytyssairaaloiden yhteiset linjaukset koskien synnytysosaston toimintaa. Näihin linjauksiin kuuluvat esimerkiksi seuraavat ohjeet:

 • Soita synnytyssaliin 06-2132032 ennen tuloasi sairaalaan.
 • Ota mukaan
  • neuvolakortti
  • henkilökohtaiset tarvikkeet
  • vauvan turvakaukalo sekä kotiutumisvaatteet itselle ja vauvalle.
 • Synnyttäjän tukihenkilö tai puoliso saa jälleen tulla mukaan synnyttäjän mukaan sairaalakäynneille 16.6.2020 alkaen. Toisin sanoen puoliso tai tukihenkilö voi olla mukana ultraäänitutkimuksessa, synnytyssalissa synnytyksen käynnistyksessä ja kontrollikäynneillä sekä keisarinleikkauksessa. Mukana saa kuitenkin olla vain yksi tukihenkilö. Puolison tai tukihenkilön pitää olla oireeton eikä hän ole saanut käydä ulkomailla 10 vuorokauteen. Lue lisää lehdistötiedotteesta: Odotettu muutos: synnyttäjän tukihenkilö saa tulla mukaan sairaalakäynneille (julkaistu 15.6.2020).
 • Oireeton puoliso tai tukihenkilö, joka ei ole ollut ulkomailla tai altistunut koronavirukselle edeltävän 10 vrk:n aikana, on voinut osallistua synnytyksen jälkeiseen hoitoon 1.6.2020 lähtien synnytysosastolla.
 • Perhehuoneiden käyttö on mahdollista ja niiden puuttuessa puoliso tai tukihenkilö voi vierailla osastolla sovitusti.

Linjauksilla pyritään turvaamaan vastasyntyneiden, äitien ja sairaalan henkilökunnan terveys pandemian aikana. Rajoituksia puretaan heti, kun se on turvallista. Tietoja päivitetään aktiivisesti sairaalan verkkosivuille. Synnytysosaston toimintaa voit seurata myös Instagramissa @vcs_vks_forlossning_synnytys .

Sairaalan www-sivuilla on chat-palvelu. Mihin kysymyksiin saan sieltä vastauksen?

Chatissa terveydenhuollon ammattilaisemme vastaavat sairaalaa koskeviin yleisiin kysymyksiin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Chat-palvelussa ei voida vastata hoitoon liittyviin kysymyksiin, koska palvelu ei ole riittävän tietoturvallinen kanava potilastietojen käsittelyyn. Käänny hoitoosi liittyvissä kysymyksissä suoraan hoitavan yksikkösi puoleen.

Sairaalan chat palvelee sinua arkisin kello 8–15. Lisäksi sivustomme alalaidassa on valtakunnallinen korona-aiheeseen keskittynyt chat, joka toimii tekoälypohjaisesti ja palvelee vuorokauden ympäri suomeksi ja ruotsiksi.

Miten laskutus toimii poikkeusaikana?

Mikäli sinulla on tarvetta pidentää laskun eräpäivää tai on muuta kysyttävää laskutuksesta, voit soittaa vaihteen numeroon 06 213 1111.

Ovatko sairaalapapit normaalisti töissä?

Sairaalapastori tulee pyydettäessä paikalle ja saattohoidonvapaaehtoiset ovat saatavilla pyydettäessä. Papeille voi soittaa ja meilata. He ovat sairaalassa potilaita, omaisia ja henkilökuntaa varten. Soittopyynnön voi laittaa vaihteen kautta 06 213 1111, jolloin puhelu ohjautuu aina päivystävälle. Sairaalapapit löydät myös Instagramista @sjukhuspraster_i_vasa .

Onko sairaalan hiljainen huone käytettävissä?

Hiljainen huone on kaikkien käytössä ja kappeli alle 10 hengen hautajaisissa. Tila on pieni, joten kerrallaan siellä saa oleskella korkeintaan 5 henkilöä.

21.10.2020 redaktion_toimitus