Täydennämme kysymyksiä ja vastauksia koko ajan. Jos sinulla on kysymys, johon annettu vastaus saattaa olla hyödyllinen myös suuremmalle lukijakunnalle, lähetä kysymyksesi Vaasan keskussairaalan viestintään osoitteella: viestinta@vshp.fi

Epäilen, että minulla on koronavirustartunta. Mitä teen?

Tee ensin arvio osoitteessa omaolo.fi. Ota sen jälkeen tarvittaessa yhteys omaan terveyskeskukseen. Virka-ajan ulkopuolella soita päivystysapuun 116 117.

Voiko poliklinikkakäynnille tulla nuhaisena?

Sairaalahoidossa olevat ja sairaalassa työskentelevät tulee suojata koronavirustartunnalta kaikin mahdollisin keinoin. Jos sinulla on lieviäkin flunssan oireita, olet ollut ulkomailla viimeisen 14 päivän aikana tai olet ollut lähikontaktissa koronatartunnan saaneen kanssa, älä tule sairaalaan poliklinikkakäynnille. Jos sinulla on varattu aika, siirrä sitä soittamalla hoitavaan yksikköön. Flunssaisena ei saa tulla vastaanotolle.

Olen terve ja minulla on aika röntgeniin. Voinko mennä sinne?

Toistaiseksi sairaalan sovittuihin ajanvarauksiin saa tulla, jos henkilö on terve eikä pode vähäisiäkään flunssan oireita eikä henkilö ole yli 70-vuotias. Vastaanotolle ei saa tulla, mikäli on ollut ulkomailla edeltävän 14 päivän aikana tai on ollut lähikontaktissa koronatartunnan saaneen kanssa. Mahdollisista myöhemmistä käytännöistä tiedotetaan sairaalaan verkkosivuilla.

Voinko vierailla sairaalassa?

Vaasan keskussairaala noudattaa Suomen hallituksen 16.3.2020 tekemiä linjauksia. Vierailut osastoilla on kielletty. Poikkeuksena voidaan sallia vierailut kriittisesti sairaan potilaan luona, joista on aina erikseen sovittava osaston kanssa. Myös synnytysyksikössä sallitaan lapsen toisen vanhemman tai tukihenkilön läsnäolo. Kaikissa tilanteissa on kuitenkin ehdottoman tärkeä muistaa, ettei vierailijalla saa olla mitään flunssan oireita tai lähikontakteja koronavirustartunnan saaneen kanssa.

Olen yli 70-vuotias ja minulla on varattuna aika vastaanotolle. Miten toimin?

Perumme toistaiseksi yli 70-vuotiaiden ei-kiireelliset poliklinikka-ajat ja toimenpiteet. Vaasan keskussairaala ottaa yhteyttä potilaisiin, joita tämä koskee. Kiireelliset arvioinnit ja tärkeät kontrollikäynnit toteutetaan myös yli 70-vuotiaiden osalta. Käyntien kiireellisyysarvioinnit tekee lääkäri. Potilaiden ei tarvitse itse soittaa sairaalaan.

Saako saattaja tulla sairaalan sisälle?

Potilaan kannalta välttämätön saattaja saa tulla sairaalaan sisälle. Koskee myös taksikuskeja, jos tilanne on välttämätön. Saattajalla ei saa olla mitään flunssan oireita! Saattaja ei saa tulla, jos hän on oleskellut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana tai on hän on ollut kontaktissa koronatartunnan saaneen kanssa.

Olin ulkomailla ja palasin Suomeen. Minulla on 14 vuorokauden sisällä vastaanottoaika sairaalassa. Mitä teen?

Ulkomailta palaavien henkilöiden tulee pysytellä karanteenia vastaavissa oloissa 14 päivää Suomeen paluun jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että vältetään kaikkia mahdollisia lähikontakteja ja kodin ulkopuolella liikkumista. Rajoite koskee myös oireetonta matkailijaa. Ota yhteyttä puhelimitse hoitavaan yksikköön ja siirrä aikaasi.

Sairaalan www-sivuilla on chat-palvelu. Mihin kysymyksiin saan sieltä vastauksen?

Chatissä terveydenhuollon ammattilaiset vastaavat yleisen tason kysymyksiin, esimerkiksi koronasta. Chatissä ei voida vastata henkilön hoitoon liittyviin kysymyksiin, koska chat ei ole riittävän tietoturvallinen kanava sen tyyppiseen keskusteluun. Käänny hoitoon liittyvissä kysymyksissä hoitavan yksikön puoleen. Chat palvelee sinua arkisin kello 8-15.

Miten laskutus toimii poikkeusaikana?

Mikäli sinulla on tarvetta pidentää laskun eräpäivää tai on muuta kysyttävää laskutuksesta, voit soittaa vaihteen numeroon 06 213 1111.
X-rakennuksen 3. kerroksessa sijaitseva kassa on toistaiseksi suljettu.

Ovatko sairaalapapit normaalisti töissä?

Sairaalapastori tulee pyydettäessä paikalle ja saattohoidonvapaaehtoiset ovat saatavilla pyydettäessä. Papeille voi soittaa ja meilata. He ovat sairaalassa potilaita, omaisia ja henkilökuntaa varten. Soittopyynnön voi laittaa vaihteen kautta 06 213 1111, jolloin puhelu ohjautuu aina päivystävälle.

Onko sairaalan hiljainen huone käytettävissä?

Hiljainen huone on kaikkien käytössä ja kappeli alle 10 hengen hautajaisissa. Tila on pieni, joten kerrallaan siellä saa oleskella korkeintaan 5 henkilöä.

Onko sairaalan kahvila auki?

Hallituksen linjauksen mukaisesti kahvila tarjoaa 31.3 alkaen vain take away -tuotteita. Rajoitus on voimassa 31.5.2020 saakka.

31.3.2020 redaktion_toimitus