Koronavirusepidemia on kehittynyt huonompaan suuntaan viime viikon aikana Pohjanmaalla. Viikon aikana uusia tapauksia on todettu 119. Näistä 2/3 on esiintynyt alueen pohjoisosassa Pietarsaaren ja Luodon seudulla, mutta tartuntoja on myös muualla koko alueella. Viime viikkojen tapaan virustartuntoja on todettu paljon koulu- ja päiväkoti-ikäisillä lapsilla.

Lapsien kohdalla tartunnat leviävät usein kokonaisiin perheisiin. Erityisen alttiina tartunnoille ovat myös perheen rokottamattomat aikuiset. Tartuntatilanne Vaasassa on kääntynyt parempaan suuntaan. Tiistaina 5.10. uusia tartuntatapauksia todettiin 25. Ilmaantuvuus alueella on 131. Alueen tartuntatapauksista 84 prosenttia on pystytty jäljittämään.

Ulkomaan matkojen jälkeen matalalla kynnyksellä koronatestiin

Syksy ja koululaisten lähestyvä syysloma lisäävät ulkomaille matkustelua myös Pohjanmaan alueelta. Koska tartuntojen määrä on alueella jälleen kasvanut viime aikoina, antoi tiistaina 5.10. kokoontunut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä vahvan suosituksen koronavirustestaamisesta jo lievissäkin oireissa ja erityisesti matkoilta palatessa. Etenkin palatessa ulkomaasta, jossa koronavirukseen sairastumisen tartuntariski on korkea, on testiin hakeutuminen matalalla kynnyksellä erittäin suositeltavaa. Tartuntariskin maalistaus on tarkistettavissa THL:n verkkosivuilta.  

Ryhmä suosittelee, että aikuisten lisäksi myös perheen lapset testataan matalalla kynnyksellä etenkin ulkomaan matkojen jälkeen, jos lapsella on lieviäkin hengitystieoireita. Tällä tavalla pystytään välttämään mahdolliset jatkotartunnat kouluissa, päiväkodeissa ja työpaikoilla, joissa joukkoaltistuminen voi aiheuttaa laajoja epidemioita.

Maskisuositus edelleen voimassa Pohjanmaalla

Ryhmä kiittää alueen väestöä aktiivisesta kasvomaskien käytöstä. Samalla ryhmä muistuttaa, että maskisuositus jatkuu edelleen Pohjanmaalla lokakuun 31. päivään saakka. Kasvomaskin suositellaan käyttämään aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä, työyhteisöissä sisätiloissa, aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset 6. luokasta lähtien sekä esimerkiksi kaupoissa.

THL on päivittänyt oman yleisen ohjeensa kasvomaskin käytöstä. Pohjanmaan alueella voimassa on kuitenkin alueen oma vahva suositus, joka suosittelee maskin kattavampaa käyttöä.

Alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta.

Koronavirusrokotuksen ottamiseen vahva kannustus

Pohjanmaan väestöstä 62 % on saanut kaksi koronavirusrokotetta. Yhden rokotteen saaneita on 74 %. Alueella onkin vielä reilusti matkaa 80-prosenttisen rokotekattavuuden tavoitteeseen.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kannustaa väestöä vahvasti koronarokotteen ottamiseen. Rokote on tehokas suoja koronaviruksen aiheuttaman taudin vakavia muotoja vastaan.

Seuraavan kerran Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu kahden viikon kuluttua tiistaina 19.10. Tarvittaessa ryhmä kokoontuu jo aikaisemmin.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: Leviämisvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 3701 (tiistai 5.10.2021)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 131 (tiistai 5.10.2021)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 6,6%

Sairaanhoitopiirissä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleet, epidemian alusta alkaen, 5.10.2021: 16 henkilöä.

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, pj., Juha Salonen, VSHP, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Tomas Häyry, Vaasa, Gun Kapténs, Luoto, Jarkko Pirttiperä, K5, Miia Kaartinen, AVI, Tuula Hannila-Handelberg, THL, Timo Saari, ELY, Hanna Hattar, tiedotus VSHP, Päivi Berg, siht. VSHP.

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

16.12.2021 redaktion_toimitus