Mitä eristyksessä saa tehdä? Entä karanteenissa?

Eristys: tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä

Eristys tarkoittaa, että tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa.

Eristyksessä olevan henkilön pitää välttää lähikontaktia muihin ihmisiin. Tämän vuoksi ulos, esimerkiksi kauppaan tai muille asioille ei saa mennä, vaikka olisi hyvävointinen.

Tartuntariskin vähentämiseksi eristyksessä olevan henkilön pitäisi pysytellä erillään myös muista samassa taloudessa asuvista.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: "Karanteeni ja eristys"

Karanteeni: kauppaan tai harrastuksiin ei saa mennä

Karanteeni tarkoittaa, että terveen henkilön liikkumisvapautta rajoitetaan. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen kuin varsinaiset oireet puhkeavat. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta kantajalta muihin henkilöihin.

Karanteenissa olevan henkilön pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle. Esimerkiksi työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan sen sijaan ei saa mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: "Karanteeni ja eristys"

16.12.2021 redaktion_toimitus