Vaasan sairaanhoitopiirin alueella esiintyy tällä hetkellä suurta huolta Ruotsista Suomeen suuntautuvan matkailun mahdollisista vaikutuksista koronatilanteeseen. Ulkoministeriön suosituksen mukaan jokaisen Ruotsista Suomeen saapuvan tulisi olla 14 vuorokautta omaehtoisessa karanteenissa.

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella koronavirus on toistaiseksi tukahdutettu. Uusia tartuntoja ei ole todettu perjantain 29.5. jälkeen. Jotta tilanne ei lähde kehittymään huonompaan suuntaan, on tärkeää, että kansallisesti annettuja suosituksia noudatetaan myös lomakaudella. Erityistä huolta piirin alueella herättää Ruotsista Suomeen tapahtuva matkustus.

- Henkilö on saattanut ennen matkaa käydä COVID-19-viruksen nukleiinihapon osoitustestissä ja saanut negatiivisen tuloksen. Tämä ei sulje pois sitä, etteikö koronavirusinfektio voisi olla kehittymässä tai henkilö voi saada tartunnan testauksen jälkeen. Vasta-ainetestin tulos sen osoittamisessa onko henkilö sairastanut aikaisemmin koronavirusinfektion, ei ole välttämättä täysin luotettava. Paras keino ehkäistä mahdollisia tartuntoja on välttää matkustamista ja noudattaa annettuja suosituksia omaehtoisesta karanteenista sekä turvavälien noudattamisesta, toteaa Vaasan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Juha Salonen.

On toivottavaa, että ylimääräistä matkustamista vältettäisiin edelleen.

- Olisi hyvä, jos ennen matkan suunnittelua käytettäisiin vakavaa harkintaa sen välttämättömyydestä ja turhaa matkustamista ulkomaille voitaisiin välttää. Itsestään selvää on se, että matkalle ei pidä lähteä, mikäli esiintyy hengitystieinfektion oireita. Silloin kannattaa tehdä omaolo.fi –sivustolle testin ja noudattaa sen ohjeita.

Oireettoman testaus ei ole vaihtoehto omaehtoiselle karanteenille

Vaasan sairaanhoitopiirin kunnissa on ilmennyt tilanteita, joissa Ruotsista tullut matkailija on hakeutunut testiin oireettomana. Sairaanhoitopiirin terveysviranomaiset muistuttavat, että oireettoman testaus ei ole vaihtoehto omaehtoiselle karanteenille. Mikäli koronaan viittaavia oireita ilmenee, on hakeuduttava testiin ottamalla ensin puhelimitse yhteyttä valtakunnalliseen päivystyspuun 116117.

Tietoisuutta omaehtoisesta karanteenista olisi hyvä lisätä nostamalla esille THL:n ja ulkoministeriön ohjeistuksia:

Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Tarpeetonta matkustamista hyvä välttää

16.12.2021 redaktion_toimitus