Koulujen sisäisille kevätjuhlille näytetään vihreää valoa, mikäli rauhallinen tilanne koronatartuntojen osalta jatkuu Pohjanmaalla. Viimeisen viikon aikana uusia tapauksia on todettu 13. Tartuntojen jäljitettävyys on parantunut edelleen ja nyt kaikkien tartuntojen lähde on saatu jäljitettyä. Tiistaina 18.5. alueen ilmaantuvuusluku on 12. Suurta huolta aiheuttaa Keski-Pohjanmaan huono tilanne tartuntojen määrässä.

Tiistaina 18.5. kokoontunut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että oppilaitoksissa voidaan järjestää kevätjuhlat oppilaille ilman yleisöä koulun sisäisenä tilaisuutena, mikäli tartuntatilanne säilyy Pohjanmaalla hyvänä. Tilanne voi kuitenkin pahentua äkillisesti ja myös juhlien järjestämiseen etänä on hyvä varautua. Yksityistilaisuuksien osalta henkilömäärän maksimi on 20, mutta kokoontumissuositus ja suositus kevät- ja valmistujaisjuhlien järjestelyistä tarkistetaan ryhmän seuraavassa kokouksessa 25.5. Tilannetta seurataan jatkuvasti.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä ei suosittele maan sisällä matkustamista korkeamman riskin alueille tai ulkomaille, koska merkittävä osa alueen tartunnoista on lähtöisin alueen ulkopuolelta tai ulkomailta. Näin ollen esimerkiksi kevään juhliin suositellaan osallistuvan vieraita vain oman alueen sisältä. Erityistä huolta aiheuttaa Keski-Pohjanmaan nopeasti huonontunut tartuntatilanne. Ryhmä muistuttaakin edelleen turvallisuuskäytänteistä, joita ovat suu-nenäsuojan käyttö, riittävät kahden metrin turvavälit, hyvä käsihygienia, omaehtoinen karanteeni sekä testaaminen vähäisissäkin oireissa.

Rokotukset etenevät suunnitellusti

Koko Pohjanmaan alueella rokotettavina ovat tällä hetkellä noin 50 vuotiaat, joskin tässä on hieman eroja alueen sisällä. Kaiken kaikkiaan vuonna 1941 ja sitä ennen syntyneistä Pohjanmaalla asuvista ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 99 % ja rokottaminen on valmis 56 prosentilla. Vuosina 1942–1951 syntyneistä ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 95 % ja rokottaminen on valmis 6 prosentilla. Vuonna 1952 ja sen jälkeen syntyneistä ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 36 % ja rokottaminen on valmis 3 prosentilla.

Alueen suositukset ja rajoitukset jatkuvat vielä ennallaan ilman muutoksia. Suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta. Suosituksia tarkastellaan ennen niiden voimassaolon päättymistä ryhmän seuraavan viikon kokouksessa tiistaina 25.5.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: Perusvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 2442 (keskiviikko 18.5.)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 12 (keskiviikko 18.5.)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 0,7 %

Sairaanhoitopiirissä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleet, epidemian alusta alkaen, 18.5.2021: 16 henkilöä. (Luku ilmoitetaan kahden viikon välein.)

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, pj. Juha Salonen, VSHP, Peter Nieminen, VSHP, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Tomas Häyry, Vaasa, Gun Kapténs, Luoto, Jarkko Pirttiperä, K5, Miia Kaartinen, AVI, Ulla Harjunmaa, THL, Eero Poukka, THL, Timo Saari, ELY, Heidi Kurvinen, tiedotus VSHP, Päivi Berg, siht. VSHP.   

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

16.12.2021 redaktion_toimitus