Epidemian perustasolla päivitämme koronaluvut arkipäivisin noin klo 11, viikonlopun luvut ilmoitetaan maanantaisin. Jotta yksilön tietosuoja ei vaarannu, tartunnan saaneiden kotikunnat ilmoitetaan jatkossa vain, jos päivän tartuntojen määrä on yli viisi.

Vaasan keskussairaalan pandemiajohtoryhmä käsitteli kokouksessaan 21.6. pandemia-ajan päivittäisiä tiedotuskäytäntöjä. Tällä hetkellä edellisen päivän uusien positiivisten testitulosten määrä, tehtyjen testien kokonaismäärä, edellisenä päivänä tehtyjen testien määrä sekä alueellinen ilmaantuvuusluku julkaistaan Vaasan keskussairaalan verkkosivuilla päivittäin.

Pandemiajohtoryhmä kävi keskustelua perusteista nykyiselle tiedotuskäytännölle nyt, kun epidemia on rauhallisella perustasolla ja päivittäisiä tartuntoja on 0–4 kpl eikä näe perusteita lukujen ilmoittamiselle päivittäin. Lukujen päivityskäytännöt eri alueilla vaihtelevat ja useilla alueilla on halukkuutta siirtää viestinnän painopistettä muihin asioihin, kuten rokotekattavuuden seurantaan.

Pandemiajohtoryhmä päätti, että päivittäisestä lukujen julkaisusta siirrytään epidemiatilanteen mukaiseen tietojen julkaisuun siten, että epidemian perustasolla luvut päivitetään sairaalan verkkosivuille arkipäivisin. Viikonlopun luvut ilmoitetaan verkkosivuille maanantaisin. Perustasolla viikonloppuisin ei kommentoida medialle koronalukuja tai anneta aiheeseen liittyviä kommentteja. Ryhmä tekee uuden arvion, jos tilanne kääntyy huonommaksi ja siirrymme kiihtymis- tai leviämisvaiheeseen.

– Kun tilanne on näin rauhallinen ja tartuntamäärät ovat vähäisiä, syntyy myös riski, että yksilön tietosuoja vaarantuu tarkasta raportoinnista. Siitä syystä emme anna yksilöityä raporttia. Vain yli viiden tartunnan päivinä voimme kertoa missä kunnissa tartunnat ovat näitä kuitenkaan tarkemmin yksilöimättä, kertoo Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.

23.6.2021 Redaktion_Toimitus