Viime viikolla ennakoitu koronavirustartuntojen kiihtyvä nousu on käynyt toteen. Tiistaina 3.8. kokoontunut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä totesi alueen siirtyneen jälleen virustartuntojen kiihtymisvaiheeseen.

Viikon aikana alueen ilmaantuvuusluku on tuplaantunut. Keskiviikkona 4.8. luku on 45. Tartuntoja on esiintynyt erityisesti Vaasassa ja Pietarsaaressa. Muissa alueen kunnissa on esiintynyt yksittäisiä tapauksia. Tartunnat ovat aiheuttaneet useita joukkoaltistumisia Vaasassa, Mustasaaressa sekä Pietarsaaressa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksi tartunnan saanut henkilö. Tartuntaketjuista on tunnistettu 78 prosenttia, mikä on lukuna edelleen melko hyvä.

Moniin suosituksiin painotuksia

Ryhmä tarkensi suosituksia seuraavalla tavalla:

 • Pohjanmaan alueella ei ole tällä hetkellä voimassa yleistä etätyösuositusta, mutta monet työnantajat alueella ovat toimineet aktiivisesti ja antaneet työpaikoilla omia ohjeita etätyön tekemisestä. Ryhmä seuraa tilannetta.
 • Vahva suositus kasvomaskin käyttöön on alueella voimassa 31.8. saakka.
 • Riskiryhmien suojaamista virustartunnoilta suositellaan vahvasti.
 • Lasten, nuorten ja aikuisten ryhmäharrastustoiminnan suhteen ei annettu erillisiä suosituksia, mutta terveysturvallisuusohjeiden noudattamisen tärkeyttä korostetaan. Tähän kuuluu muun muassa riittävien turvavälien noudattaminen.

Erityisenä kohtana ryhmä käsitteli yksityistilaisuuksien järjestämistä, jonka kohdalla osallistujien enimmäismäärän suosituksesta keskusteltiin pitkään. Ryhmä suosittelee, että yksityistilaisuuksia järjestetään mahdollisimman pienimuotoisesti, terveysturvallisuusohjeet huomioiden ja siten, että tilaisuuden henkilömäärässä huomioidaan tilojen koko sekä se pidetäänkö tilaisuus sisä- tai ulkotilassa. Asian suhteen Pohjanmaan tartuntatilannetta seurataan tiiviisti ja tarvittaessa ryhmä kokoontuu pikaisestikin tekemään uusia suosituksia. 

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä antoi tiistaina alueen tilannekuvan Aluehallintovirastolle, joka osaltaan tekee arvion mahdollisista rajoituspäätöksistä.

Koronarokotteiden saatavuus hyvä, rokotteen ottoon kannustetaan

Koronarokotteita on hyvin tarjolla Pohjanmaalla, minkä vuoksi kansalaisia kannustetaan rokotteiden ottamiseen. Koronarokote antaa tehokkaan suojan taudin vakavimpia muotoja vastaan. 

Lähetteettömiä koronatestejä järjestetään Vaasassa useina päivinä

Vaasassa järjestetään useita matalan kynnyksen koronavirustestaustilaisuuksia elokuun ja syyskuun alun aikana. Testaukseen ei tarvita lähetettä eikä testaus maksa mitään. Myös oireettomat voivat testauttaa itsensä. Testaus järjestetään paikalla olevassa ambulanssissa. Tilaisuudet ja paikat ovat seuraavat:

 • Keskiviikko 11.8. klo 15-18 Vaasan tori
 • Tiistai 24.8. klo 15-18 Vaasan yliopiston parkkipaikka
 • Keskiviikko 25.8. klo 15-18 Vaasan yliopiston parkkipaikka
 • Perjantai 27.8. klo 15-18 Vaasan tori
 • Tiistai 31.8. klo 15-18 Vaasan yliopiston parkkipaikka
 • Keskiviikko 1.9. klo 15-18 Vaasan yliopiston parkkipaikka
 • Perjantai 3.9. klo 15-18 Vaasan tori

Seuraavan kerran Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu tiistaina 10.8.2021 ja tarvittaessa jo aikaisemmin.

Alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: Kiihtymisvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 2623 (keskiviikko 4.8.2021)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 45 (keskiviikko 4.8.2021)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 2,9 %

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, pj., Peter Nieminen, VSHP, Juha Salonen, VSHP, Tomas Häyry, Vaasa, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Jarkko Pirttiperä, K5, Laura Blåfield, AVI, Tuula Hannila-Handelberg, THL, Ulla Harjumaa, THL, Timo Saari, ELY, Hanna Hattar, tiedotus VSHP, Päivi Berg, siht. VSHP.

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

16.12.2021 redaktion_toimitus