Pohjanmaan koronavirustilanne on kehittynyt huonompaan suuntaan kuluneen viikon aikana. Ilmaantuvuusluku on noussut viikon takaisesta, jolloin luku oli 21. Keskiviikkona 7.4. ilmaantuvuusluku on 32. Kohonneista tartuntamääristä huolimatta tilanne on vakaa ja tartuntaketjut on pystytty jäljittämään hyvin.

– Suuri osa Pohjanmaalla ilmenneistä uusista tartunnoista on ulkomailta ja osittain myös muualta Suomesta saatuja. Edestakaista matkustamista tapahtuu ja se näkyy valitettavasti luvuissa, tiivistää Vaasan keskussairaalan infektioylilääkäri Juha Salonen.

Viikon aikana uusia tartuntoja on ilmennyt yksittäisinä tapauksina ympäri Pohjanmaata. Suurilta joukkoaltistumisilta ollaan Pohjanmaalla vältytty.

Edelleen kiihtymisvaiheessa

Tiistaina 6.4. kokoontunut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä totesi, että Vaasan sairaanhoitopiiri on edelleen koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa eikä perustasolle päästä vielä siirtymään. Ryhmän puheenjohtaja Marina Kinnunen kannustaa väestöä jaksamaan pitkäksi venyneessä tilanteessa.

– Olette noudattaneet hienosti rajoituksia ja suosituksia, suuri kiitos siitä teille kaikille.

Ryhmä jatkoi kahden alueen suosituksen voimassaoloa. Muut rajoitukset ja suositukset jatkuvat ennallaan. Seuraavissa suosituksissa voimassaoloa jatkettiin muiden tapaan huhtikuun loppuun saakka:

• Kaikki aikuisten (yli 20-vuotiaat) sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta, jota ryhmä on suositellut vahvasti keskeyttämään 29.1.2021 alkaen. Suosituksen voimassaoloa jatkettiin nyt 4.2021 saakka.
  • Yli 10 hengen yksityistilaisuudet, joista ryhmä suosittelee vahvasti, että tilaisuuksia ei järjestetä. Suositus on astunut voimaan 23.3. ja sen voimassa oloa jatkettiin nyt 4.2021 saakka.

Kaikki Pohjanmaan alueen rajoitukset ja suositukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 13.4.2021.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: kiihtymisvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 2331 (keskiviikko 7.4.)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 32 (keskiviikko 7.4.)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 2,91 %

Sairaanhoitopiirissä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleet, epidemian alusta alkaen, 6.4.2021: 16 henkilöä. (Luku ilmoitetaan kahden viikon välein.)

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, puh.joht., Peter Nieminen, VSHP, Juha Salonen, VSHP, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Jarkko Pirttiperä, K5, Gun Kapténs, Luoto, Ulla Harjunmaa, THL, Timo Saari, ELY, Hanna Hattar, VSHP tiedotus, Päivi Berg, VSHP, sihteeri.

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

7.4.2021 redaktion_toimitus