Pohjanmaa on siirtynyt koronavirusepidemian leviämisvaiheeseen. Tilanteen totesi Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä maanantaina 23.8. pidetyssä ylimääräisessä kokouksessaan. Tilannekuva Pohjanmaalla on kehittynyt nopeasti heikompaan suuntaan. Elokuun aikana viruksen ilmaantuvuus on kolminkertaistunut alueella ollen maanantaina 122.

Pohjanmaan alueella uusia koronavirustapauksia on todettu viimeisen viikon aikana 124. Tilanne on viisinkertaistunut verrattuna kuukauden takaiseen. Noin puolet tapauksista on esiintynyt Vaasassa, mutta tartuntoja on myös lähes kaikissa muissa alueen kunnissa. Painopiste sairastuneissa on rokottamissa tai vain yhden rokotteen saaneissa lapsissa ja nuorissa. Joukkoaltistumisia on tapahtunut muun muassa päiväkodeissa, ala- ja yläkouluissa sekä urheiluharrastuksissa ja yksityistilaisuuksissa. Viime viikon tapaan sairastuneiden kohdalla todetaan tartuntojen leviävän erittäin herkästi perhepiireissä, mutta myös kouluissa ja harrastusryhmissä.

Ei lievissäkään oireissa päivähoitoon, kouluun, työyhteisöön tai harrastuksiin

Nopeasti heikentyneen tilannekuvan perusteella Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä muistuttaa tärkeästä seikasta:

– Jo lievissäkin oireissa on jäätävä kotiin ja hakeuduttava matalalla kynnyksellä koronavirustestaukseen. Tämä koskee niin lapsia, koululaisia kuin aikuisiakin. Päivähoitoon, kouluun, työyhteisöön tai harrastuksiin ei pidä mennä vähäisestikään oireisena.

Vaasan sairaanhoitopiiri pyrkii lisäämään mahdollisuuksia matalan kynnyksen koronavirustestaamiseen.

Kasvomaski- ja etätyösuositukseen jatkoa syyskuun loppuun saakka

Maanantain kokouksessa ryhmä päätti seuraavien suositusten voimassaolon jatkamisesta alueen siirryttyä epidemian leviämisvaiheeseen:

Seuraaviin jo voimassaoleviin suosituksiin ryhmä teki tarkennuksia:

  • Aikuisten ryhmäharrastustoiminta: Terveysturvallisuusohjeiden huolellinen noudattaminen (sisältäen mm. turvavälit). Erityishuomio: Harrastuksiin voi osallistua vain täysin oireettomana.
  • Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta: Terveysturvallisuusohjeiden huolellinen noudattaminen (sisältäen mm. turvavälit). Erityishuomio: Harrastuksiin voi osallistua vain täysin oireettomana.
  • Yksityistilaisuuksien järjestäminen: Ryhmä painotti jo aiemmin antamaansa suositusta, jossa tilaisuuksia suositellaan järjestämään mahdollisimman pienimuotoisesti ja terveysturvallisuuskeinot huomioiden.

Rokotesuojan hankkiminen tärkeä keino tilanteen kohentamiseksi

Ryhmä kannustaa väestöä hakeutumaan koronavirusrokotuksiin. Tällä hetkellä virus näyttää leviävän erityisesti rokottamattomien ja vain yhden rokotteen saaneiden keskuudessa. Väestön kattava rokotesuoja on tärkeä keino tilanteen kohentamiseen.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä on antanut alueen tilannekuvan Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirastolle tiedoksi.

Seuraavan kerran Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu tiistaina 31.8. tai tarpeen vaatiessa jo aikaisemmin. Ylimääräisen kokouksensa vuoksi ryhmä ei pidä tiistain 24.8. kokoustaan.

Alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: Leviämisvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 2874 (maanantai 23.8.2021)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 122 (maanantai 23.8.2021)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 4,7 %

Sairaanhoitopiirissä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleet, epidemian alusta alkaen, 23.8.2021: 16 henkilöä.

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, pj., Peter Nieminen, VSHP, Juha Salonen, VSHP, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Tomas Häyry, Vaasa, Jarkko Pirttiperä, K5, Gun Kapténs, Luoto, Laura Blåfield, AVI, Eero Poukka, THL, Timo Saari, ELY, Hanna Hattar, tiedotus VSHP, Päivi Berg, siht. VSHP.

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

16.12.2021 redaktion_toimitus