Koronavirustilanne Pohjanmaalla on tasaantunut pienen nousun jälkeen, mutta erityisesti ulkomailta peräisin olevia tartuntoja ilmenee yhä tasaisesti. Tiistaina 6.7. alueellinen ilmaantuvuusluku oli 14. Maskisuositusta päivitettiin ja jatkettiin 31.7. saakka.

Koronatilanne on Pohjanmaalla ollut parin viikon ajan vaihteleva. Uusia koronatartuntoja on ilmennyt jatkuvasti, mutta ne ovat peräisin pääasiassa ulkomailta ja niiden lähteet on saatu jäljitettyä hyvin: viimeisen viikon aikana kaikki tartuntalähteet on saatu selville. Viikon 26 aikana uusia tapauksia todettiin 8, viikolla 25 niitä oli 16 ja viikolla 24 uusia tapauksia oli 13.

Tiistaina 6.7. kokoontunut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä päätti päivittää ja jatkaa maskisuositusta 31.7. saakka. Yleistä etätyösuositusta ei enää jatkettu, mutta ryhmä korostaa, että työnantajat voivat tehdä omia linjauksia etätyöhön jäämisestä.

Suosituksia tarkastellaan seuraavan kerran koronakoordinaatioryhmän kokouksessa tiistaina 27.7. Suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta.

Tärkeää muistaa maski julkisissa sisätiloissa

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä muistuttaa, että koronarokotteen 1. annos ei vielä tuo täyttä suojaa virusta vastaan. Rokotteen antama suoja vakavilta koronataudin muodoilta kasvaa merkittävästi vasta toisen rokoteannoksen myötä. Siksi erityisesti niiden, joilla ei ole täyttä rokotesuojaa, on muistettava maskin käyttö yleisissä sisätiloissa. Kasvomaskia on muutenkin hyvä käyttää tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Ryhmä muistuttaa väestöä myös siitä, että annettuja rokoteaikoja noudatettaisiin lomakaudesta huolimatta ja kaikki hakeutuisivat vuorollaan rokotettaviksi.

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella asuvista yli 12-vuotiaista 1. rokoteannoksen on nyt saanut 71 % ja 2. rokoteannoksen on saanut 24%.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: Perusvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 2520 (keskiviikko 7.7.)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 12 (keskiviikko 7.7.)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 0,8 %

Sairaanhoitopiirissä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleet, epidemian alusta alkaen, 6.7.2021: 16 henkilöä.

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, pj. Juha Salonen, VSHP, Peter Nieminen, VSHP, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Jarkko Pirttiperä, K5, Miia Kaartinen, AVI, Eero Poukka, THL, Hanna Auronen, ELY, Heidi Kurvinen, tiedotus VSHP, Päivi Berg, siht. VSHP.

 

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

16.12.2021 redaktion_toimitus