Koronaviruksen rauhoittunut tilanne jatkuu Pohjanmaalla. Viimeisen viikon aikana uusia tapauksia on todettu 14. Keskiviikkona 5.5 alueen ilmaantuvuusluku oli 16. Huolta aiheuttavat kuitenkin Intiasta ja sen lähialueilta Suomeen saapuneet matkustajat, joista osalla on todettu koronavirustartunta vasta testituloksessa Pohjanmaalla.

Tiistaina 4.5. kokoontunut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä on huolissaan ulkomailta maahan saapuvien matkustajien puutteellisesta testauksesta Suomen lentokentillä.

Erityistä huolta aiheuttavat Intiasta peräisin olevan virusvariantin leviäminen ja jatkotartunnat, joita maahan saapuneet matkustajat saattavat tietämättään levittää, jos heitä ei ole maahantulohetkellä lentokentällä testattu. Voimassa olevan periaatteen mukaan kaikki maahantulijat tulee testata, mutta osalla matkustajista on mukanaan negatiivisen testituloksen osoittava todistus, jolloin Suomessa otettava uusi testi ei ole pakollinen.

Käytäntö aiheuttaa huolta ja Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä lähettikin kokouksessaan painavan toivomuksensa Terveyden ja Hyvinvoinnin laitokselle (THL) sekä sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) maahantulotestauksien käytäntöjen selkiyttämisestä. Toivottavaa olisi, että koronavirustesti olisi pakollista ainakin matkustajille niistä maista, joissa virusvarianttia esiintyy. Testikäytännöllä variantin leviäminen Suomeen saataisiin ehkäistyä.

Vaikka koronatilanne on Pohjanmaalla jo toista viikkoa rauhallinen, näkyy viime viikkojen tartunnoista selkeä yhteys ulkomaihin. Yli puolet viime viikkojen tartunnoista on alkuperäislähteeltään ulkomailta. Osa tartunnoista on myös muualta Suomesta saatuja. Edelleen tartuntojen jäljitettävyys on alueella hyvää tasoa. Tartunnoista noin 80 prosentista lähde on saatu jäljitettyä.

Pohjanmaa jatkaa edelleen viruksen levinneisyysluokituksessa perustasolla.  Alueen suositukset ja rajoitukset jatkuvat ennallaan ilman muutoksia. Suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta. Suosituksia tarkastellaan ennen niiden voimassaolon päättymistä ryhmän seuraavan viikon kokouksessa tiistaina 11.5.

Maksutonta ja lähetteetöntä testausta Vaasan yliopiston pihalla

Vappujuhlinnan ja matkustelun mahdollisia seurauksia koronaviruksen leviämisen suhteen pyritään vähentämään alueella matalan kynnyksen koronatestausautolla, joka ajetaan tällä viikolla Vaasan yliopiston pääparkkipaikalle osoitteeseen Wolffintie 34.  

Maksuttomaan ja lähetteettömään koronatestaukseen pääsee nyt torstaina 6.5. ja perjantaina 7.5. kello 9.00–11.30 yliopiston kampusalueella. Testiin pääsevät myös oireettomat. Testitulos valmistuu noin kahden vuorokauden kuluessa.

Muistathan saamasi ajan koronarokotteen 2. annokseen!

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä muistuttaa alueen väestöä noudattamaan koronarokotteen 2. annokseen annettua aikaa. Rokottamiseen varattu ja valmisteltu annos tulee käyttää tietyn tuntimäärän sisällä, jotta annos ei mene pilalle. Annettu rokoteaika on mahdollista perua tai siirtää vain pakottavista syistä.

Rokotteen antama suoja vakavilta koronataudin muodoilta kasvaa merkittävästi toisen rokoteannoksen myötä. Silti rokotettujenkin on muistettava suojautumistoimenpiteet, sillä myös rokotettu voi sairastua ja levittää tautia.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: Perusvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 2419 (keskiviikko 5.5.)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 16 (keskiviikko 5.5.)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 0,96 %

Sairaanhoitopiirissä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleet, epidemian alusta alkaen, 4.5.2021: 16 henkilöä. (Luku ilmoitetaan kahden viikon välein.)

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, pj. Juha Salonen, VSHP, Peter Nieminen, VSHP, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Gun Kapténs, Luoto, Jarkko Pirttiperä, K5, Miia Kaartinen, AVI, Ulla Harjunmaa, THL, Eero Poukka, THL, Hanna Auronen, ELY, Hanna Hattar, tiedotus VSHP, Päivi Berg, siht. VSHP.   

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

16.12.2021 redaktion_toimitus