Koronavirustilanne Pohjanmaalla on pysynyt perusvaiheen vaatimalla tasolla, mutta ulkomailta peräisin olevat tartunnat huolestuttavat. Yksityistilaisuuksiin ja harrastustoimintaan liittyviä 20 henkilön kokoontumissuosituksia jatkettiin 31.5. saakka. Tiistaina 11.5. alueellinen ilmaantuvuusluku on 17.

Vaikka koronatilanne on Pohjanmaalla ollut jo useamman viikon rauhallinen, uusia koronatartuntoja ilmenee jatkuvasti. Viimeisen viikon aikana uusia tapauksia on todettu 18. Tartuntojen jäljitettävyys on alueella hyvä: noin 95 prosenttia tartuntalähteistä on saatu selville.

Tiistaina 11.5. kokoontunut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä päätti jatkaa 20 henkilön kokoontumissuositusta toukokuun loppuun harrastus- ja liikuntatoiminnassa sekä yksityistilaisuuksissa. Harrastaa siis voi lajinomaisesti ja otteluita ja kilpailuja voi järjestää, mutta vain perustason alueiden välisesti.

– Näemme paremmaksi kokonaistilanteen kannalta, että pidämme vielä kiinni 20 henkilön suosituksesta, Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen sanoo.

Muut alueen suositukset ja rajoitukset jatkuvat ennallaan. Suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta. Suosituksia tarkastellaan seuraavan kerran ennen niiden voimassaolon päättymistä ryhmän kokouksessa tiistaina 25.5.

Rokotukset etenevät suunnitellusti

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella vuonna 1952 ja sen jälkeen syntyneistä henkilöistä 1. rokoteannoksen on nyt saanut 31 % ja 2. rokoteannoksen on saanut 2%. Vuosina 1942–1951 syntyneistä (noin 17500 henkilöä) 1. rokoteannoksen on saanut 95 % ja 2. rokoteannoksen on saanut 4%. Vuonna 1941 ja sitä ennen syntyneistä (noin 11000 henkilöä) 1. rokoteannoksen on saanut 99 % ja 2. rokoteannoksen on saanut 43%.

Tärkeää huolehtia hygieniasta ja muistaa maskisuositus

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä muistuttaa, että terveysturvallisuusohjeiden noudattaminen on edelleen tärkeää. Koronarokotteen 1. annos ei vielä tuo täyttä suojaa virusta vastaan. Rokotteen antama suoja vakavilta koronataudin muodoilta kasvaa merkittävästi toisen rokoteannoksen myötä. Silti rokotettujenkin on muistettava maskisuositus, käsihygieniaohjeet ja turvavälit, sillä myös rokotettu voi sairastua ja levittää tautia. Ryhmä arvioi, että nykyisellä rokotustahdilla laumasuoja saavutetaan aikaisintaan alkusyksystä.

Palosaarella testatuissa ei positiivisia

Vaasan yliopiston parkkipaikalla matalan kynnyksen koronatestissä kävi viime viikon torstaina 104 ja perjantaina 78 henkilöä. Näistä koronanäytteistä ei ole saatu positiivisia vastauksia. 

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: Perusvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 2430 (keskiviikko 11.5.)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 17 (keskiviikko 11.5.)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 0,9 %

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, pj. Juha Salonen, VSHP, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Tomas Häyry, Vaasa, Jarkko Pirttiperä, K5, Miia Kaartinen, AVI, Ulla Harjunmaa, THL, Eero Poukka, THL, Timo Saari, ELY, Heidi Kurvinen, tiedotus VSHP, Päivi Berg, siht. VSHP.   

 

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

16.12.2021 redaktion_toimitus