Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä suosittelee vahvasti, että kaikessa vapaa-ajan toiminnassa vältettäisiin yli 10 hengen kokoontumisia. Kaikkien ryhmän jo aiemmin antamien suositusten voimassaoloa jatkettiin 31.10. asti.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontui tiistai-iltapäivänä 13.10. ja arvioi koronavirustilanteen olevan edelleen hyvin kriittinen ja epidemian yhä leviämisvaiheessa.

Ryhmä esitti huolensa koskien vallitsevaa koronatilannetta alueella ja sen aiheuttamaa harrastustoiminnan mahdollista loppumista, jolla voisi olla merkittäviä yhteiskunnallisia, taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia. Nyt ryhmä tarkensi jo aiemmin antamaansa vahvaa suositustaan: yli 10 hengen kokoontumisia olisi hyvä välttää myös seuratoiminnassa ja kaikenlaisessa vapaa-ajan toiminnassa.  Jo aiemmin Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä antoi vahvan suosituksen olla järjestämättä yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ja vetosi AVI:in, joka antoi 9.10. koko sairaanhoitopiirin alueelle kolmeksi viikoksi kokoontumisrajoituksen, jonka nojalla kiellettiin yli 10 hengen julkiset kokoontumiset ja yleisötilaisuudet.  

Ryhmä haluaa kuitenkin edelleen tukea turvallista liikkumista ja muuta harrastustoimintaa, jossa huomioidaan turvavälit ja alle 10 hengen osallistujamäärä niissä tiloissa, jotka ovat edelleen auki. Se halusi kuitenkin myös muistuttaa, että tilanteen mahdollisesti huonontuessa on syytä ottaa alueellisesti käyttöön tarvittaessa tiukempia suosituksia, kuten kunnista on tehnyt jo Vaasan kaupunki, joka on sulkenut liikuntatilansa lokakuun loppuun asti.

Ryhmän jo aiemmin asettamien suositusten voimassaoloa päätettiin jatkettavan 31.10.2020 asti sisältäen esimerkiksi opiskelijaharjoittelujen tauon jatkamisen sekä vahvan kasvomaskisuosituksen. Suositusten voimassaoloaikaa ja tarvetta niiden jatkolle ja tai kiristämiselle arvioidaan uudelleen koronakoordinaatioryhmän tulevissa kokouksissa. Kunnille päätettiin esittää myös niiden asettamien suositusten ja rajoitusten jatkamista lokakuun loppuun asti, jotta koko alueelle saataisiin yhdenmukaiset käytänteet epidemian leviämisen ehkäisemiseksi. Tästä tullaan käymään keskustelua kunnanjohtajien kokouksessa 14.10.

Pohjanmaan koordinaatiotyöryhmä toimii alueellisena ja monialaisena viranomaistoimijana, jolla on laaja asiantuntemus, mutta sen toimivalta on suosituksissa ja vahvoissa suosituksissa. Rajoittavat päätökset tehdään kansallisesti, kunnissa tai alueellisesti AVI:n kautta. Pyrkimyksenä on alueellisesti saavuttaa yhtenäiset päätökset käytänteistä ja toimintatavoista, joita sairaanhoitopiirin asukkaiden on helpompi seurata seuraavan koontisivun kautta: Kaikki Pohjanmaan voimassaolevat suositukset ja rajoitukset

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 690 (14.10.)

Altistuneiden määrä: 2 678

Tartuntalähteiden selvitettävyys: heikko

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 330/100 00

Positiivisten näytteiden osuus: 10 % viime päivinä

 

Kokoukseen osallistujat:

Marina Kinnunen, Vaasan sairaanhoitopiiri (VSHP), puheenjohtaja

Peter Nieminen, VSHP

Juha Salonen, VSHP

Tomas Häyry, Vaasan kaupunki (Vaasa)

Heikki Kaukoranta, Vaasa

Gun Kapténs, Larsmo

Eeva Mäkinen, AVI

Jarkko Pirttiperä, K5

Timo Saari, ELY

Tuula Hannila-Handelberg, THL

Tiina Hirvioja, THL

Päivi Berg, VSHP, sihteeri

Anna Jussila, VSHP, viestintäsuunnittelija

16.12.2021 redaktion_toimitus