Täältä löydät tietoa sairaalan toiminnasta korona-aikana. Tiedot Vaasan sairaanhoitopiirin koronatilanteesta löydät tältä sivulta ja koronaviruksesta voit lukea lisää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.  

Sivun aiheet: 

Koronaepäily 

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, tee oirearvio verkossa Omaolo.fi. Omaolo-oirearviosta saat kotikuntasi ja oirearvion tulosten mukaan toimintaohjeita. 

Ethän lähde flunssan oireisena terveyskeskukseen tai päivystykseen soittamatta ensin. Virka-aikana soita omaan terveyskeskukseesi ja virka-ajan ulkopuolella päivystysapuun 116117. 

Päivystysapu on sairaanhoitopiirien järjestämä sosiaali- ja terveydenhuollon neuvonta- ja ohjauspalvelu. Jos kyseessä on hätätilanne, soita hätänumeroon 112. 

Koronavirustaudin oireita ovat muun muassa kuume, lihaskipu, yskä ja hengenahdistus. 

Päivystyksen toiminta 

Yhteispäivystys palvelee myös pandemian aikana ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä. Päivystykseen saapuvan henkilön on kuitenkin soitettava ensin, vaikka ei potisikaan flunssan oireita ja käynnin syy olisi muu sairaus tai vamma. Puhelimessa arvioidaan hoidon tarve ja ohjataan tarvittaessa oikeaan paikkaan. 

Infektiovastaanotto 

Päivystyksessä toimii erillinen infektiovastaanotto hengitystieinfektion 
oireista kärsiville. Sisäänkäynti infektiovastaanotolle sijaitsee yhteispäivystyksen pitkän käytävän päässä, YB-rapussa, uuden H-talon työmaan vieressä. Sisään ja ulos kuljetaan vain tästä ovesta, jos henkilöllä on hengitystieinfektion oireita.  

On tärkeää soittaa ensin 

Jos harkitset päivystykseen lähtöä, mistä tahansa syystä, soita aina ensin 116117, josta saat henkilökohtaiset toimintaohjeet. Tämä koskee myös lapsipotilaita. Virka-aikana ensisijainen yhteydenottopaikka on oma terveyskeskus. 

Vierailijat ja saattajat sairaalassa 

 • Älä vieraile sairaalassa, jos sinulla edes lievimpiäkään tartuntataudin oireita: yskää, nuhaa, kurkku- tai lihaskipua, kuumetta, haju- tai makuaistin muutoksia tai ripulia. Sinun tulee olla ollut oireeton viimeisten kahden viikon ajan. Vierailu on lisäksi kielletty, mikäli olet saapunut/palannut ulkomailta Suomeen viimeisten 14 vuorokauden aikana (katso tarkempi ohjeistus vierailuja koskevasta ohjeesta täältä.)
 • Vierailijoiden määrä on yhteensä korkeintaan kolme (3) läheistä kahta potilaspaikkaa kohden.
 • Desinfioi kätesi saapuessasi sairaalaan, osastolle ja pois lähtiessä.
 • Ilmoittaudu saapuessasi yksikön kansliaan, ja sovi vierailusta henkilökunnan kanssa. Noudattakaa vierailuaikoja.
 • Noudata henkilökunnan ohjeita käsihuuhteen ja suojainten käytöstä.
 • Jos potilas on yli 70-vuotias tai immuunipuutteinen, saat vierailun ajaksi visiirin tai nenä-suusuojuksen. Henkilökunta neuvoo niiden käytössä.
 • Muista pitää kahden metrin turvaväli potilaisiin ja henkilökuntaan.

Poliklinikkakäynnille toivotaan potilaiden saapuvan ensisijaisesti ilman saattajaa, jotta on helpompi noudattaa turvavälejä. Jos potilas tarvitsee saattajan, joko liikkumisrajoitteen tai asioinnin hoitamisen helpottamisen kannalta, ei tätä rajoiteta.

Vierailijat, tukihenkilöt ja saattajat eivät saa tulla sairaalaan, jos he

 • ovat oleskelleet ulkomailla viimeisen 14 vuorokauden aikana muualla kuin tässä listassa olevassa maassa (päivitetty 27.7.2020): Islanti, Latvia, Liettua Norja, Tanska, Viro, Alankomaat, Andorra, Belgia, Irlanti, Italia, Kreikka, Kypros, Liechtenstein, Malta, Saksa, San Marino, Slovakia, Unkari tai Vatikaani.
 • ovat olleet lähikontaktissa koronavirustartunnan saaneeseen 
 • potevat vähäisiäkin flunssan oireita. 

Synnytysosaston toiminta 

Vaasan keskussairaala noudattaa Suomen Gynekologiyhdistyksen ja kaikkien Suomen synnytyssairaaloiden yhteistä päätöstä koskien synnytysosastojen toimintaa.  

Ohjeet synnyttäjille: 

 • Synnytyssalissa synnyttäjällä voi olla mukana oireeton puoliso tai tukihenkilö, joka 
  •  ei ole oleskellut ulkomailla edeltävän 14 päivän aikana. 
  •  ei ole altistunut varmennetulle koronavirustartunnalle. 
 • Puoliso tai tukihenkilö saa olla mukana äitiyspoliklinikalla, synnytyssalissa, leikkaussalissa ja synnytys- ja naistentautien osastolla (A4). 
 • Perhehuoneen käyttö on mahdollista, jos paikkatilanne sallii sen.
 • Vastasyntyneen vauvan sisaruksilla ei ole vielä mahdollisuutta vierailla synnytys- ja naistentautienosastolla (A4).

Rajoitukset ovat väliaikaisia ja ne puretaan heti, kun se on turvallista. Synnytysosasto päivittää tietojaan sairaalan www-sivujen lisäksi myös Instagram-tililleen @vcs_vks_forlossning_synnytys.

Poliklinikat, toimenpide- ja tutkimusyksiköt 

Jos sinulla on lieviäkin flunssan oireita, olet ollut ulkomailla viimeisen 14 päivän aikana (muualla kuin tässä listassa olevassa maassa, päivitetty 13.7.2020: Islanti, Latvia, Liettua Norja, Tanska, Viro, Alankomaat, Andorra, Belgia, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Liechtenstein, Malta, Saksa, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Unkari tai Vatikaani) tai olet ollut lähikontaktissa koronatartunnan saaneen kanssa, älä tule sairaalaan poliklinikkakäynnille, toimenpiteeseen tai tutkimukseen (esim. röntgenkoe tai näytteenotto). Jos olet ollut ulkomailla alle 14 päivän sisällä varatusta ajasta, soita etukäteen poliklinikalle! Henkilökuntamme varmistaa voitko tulla käynnille. 

Hoitokäynnille voi tulla, jos on terve 

Hoitokäynnille kannattaa tulla, jos on pysynyt terveenä eikä flunssan oireita ole. Perussairauksia täytyy hoitaa myös poikkeusolojen aikana ja sairaalaan on turvallista tulla.

Palveluneuvojat ovat pääaulassa vastassa hoitokäynnille saapuvia ja muistuttavat voimassa olevista rajoituksista. Jos olet epävarma käyntisi suhteen, ota yhteys hoitavaan yksikköön. 

Matkustus 

Mikäli olet ollut ulkomailla viimeisen 14 vuorokauden aikana muussa kuin tällä listalla mainitussa maassa (päivitetty 27.7.2020): Islanti, Latvia, Liettua Norja, Tanska, Viro, Alankomaat, Andorra, Belgia, Irlanti, Italia, Kreikka, Kypros, Liechtenstein, Malta, Saksa, San Marino, Slovakia, Unkari tai Vatikaani, peru mahdolliset käyntisi sairaalassa. 

Ulkomailta palaavien tulee pysyä karanteenia vastaavissa oloissa 14 päivää Suomeen paluun jälkeen, jos matkustettu maa on jokin edellä mainitun listan ulkopuolinen. Tämä koskee myös oireetonta matkailijaa. 

Oireiden ilmeneminen matkan jälkeen 

Jos ulkomailta paluun jälkeen alkaa tulla hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää, hengenahdistusta tai flunssan oireita, täytyy ottaa yhteys omaan terveyskeskukseen tai virka-ajan ulkopuolella päivystysapuun 116117. 

Sääntö koskee ulkomailta paluun jälkeen myös mitä tahansa muita oireita. Yhteys tulee ottaa aina ensin puhelimitse terveyskeskukseen tai päivystysapuun. 

Koronavirus tarttuu pisaratartuntana, jonka vuoksi on erittäin tärkeää pysyä kotona, mikäli on saapunut ulkomailta tai potee koronavirukseen liittyviä oireita. 

27.7.2020 redaktion_toimitus