Täältä löydät tietoa sairaalan toiminnasta korona-aikana. Tiedot Vaasan sairaanhoitopiirin koronatilanteesta löydät tältä sivulta ja koronaviruksesta voit lukea lisää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.  

Sivun aiheet: 

Koronaepäily 

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, tee oirearvio verkossa Omaolo.fi. Omaolo-oirearviosta saat kotikuntasi ja oirearvion tulosten mukaan toimintaohjeita. 

Ethän lähde flunssan oireisena terveyskeskukseen tai päivystykseen soittamatta ensin. Virka-aikana soita omaan terveyskeskukseesi ja virka-ajan ulkopuolella päivystysapuun 116117. 

Päivystysapu on sairaanhoitopiirien järjestämä sosiaali- ja terveydenhuollon neuvonta- ja ohjauspalvelu. Jos kyseessä on hätätilanne, soita hätänumeroon 112. 

Koronavirustaudin oireita ovat muun muassa kuume, lihaskipu, yskä ja hengenahdistus. 

Päivystyksen toiminta 

Yhteispäivystys palvelee myös pandemian aikana ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä. Päivystykseen saapuvan henkilön on kuitenkin soitettava ensin, vaikka ei potisikaan flunssan oireita ja käynnin syy olisi muu sairaus tai vamma. Puhelimessa arvioidaan hoidon tarve ja ohjataan tarvittaessa oikeaan paikkaan. 

Infektiovastaanotto 

Päivystyksessä toimii erillinen infektiovastaanotto hengitystieinfektion 
oireista kärsiville. Sisäänkäynti infektiovastaanotolle sijaitsee yhteispäivystyksen pitkän käytävän päässä, YB-rapussa, uuden H-talon työmaan vieressä. Sisään ja ulos kuljetaan vain tästä ovesta, jos henkilöllä on hengitystieinfektion oireita.  

Samasta sisäänkäynnistä pääsee myös lasten päivystyksen puolelle, joten lapsipotilaatkin asioivat päivystyksessä tämän sisäänkäynnin kautta.  

On tärkeää soittaa ensin 

Jos harkitset päivystykseen lähtöä, mistä tahansa syystä, soita aina ensin 116117, josta saat henkilökohtaiset toimintaohjeet. Tämä koskee myös lapsipotilaita. Virka-aikana ensisijainen yhteydenottopaikka on oma terveyskeskus. 

Vierailijat ja saattajat sairaalassa 

Sairaalassa vierailu on toistaiseksi kielletty. Poikkeuksena voidaan sallia vierailut kriittisesti sairaan potilaan luona, joista on aina erikseen sovittava osaston kanssa. 

Potilaan kannalta välttämätön saattaja/tukihenkilö saa tulla sairaalaan sisälle. Tämä koskee myös taksikuskeja, jos tilanne on välttämätön. Vierailijat, tukihenkilöt ja saattajat eivät saa tulla sairaalaan, jos he 

 • ovat oleskelleet ulkomailla viimeisen 14 vuorokauden aikana 
 • ovat olleet lähikontaktissa koronavirustartunnan saaneeseen 
 • potevat vähäisiäkin flunssan oireita. 

Synnytysosaston toiminta 

Vaasan keskussairaala noudattaa Suomen Gynekologiyhdistyksen ja kaikkien Suomen synnytyssairaaloiden yhteistä päätöstä koskien synnytysosastojen toimintaa.  

Ohjeet synnyttäjille: 

 • Synnytyssalissa synnyttäjällä voi olla mukana oireeton puoliso tai tukihenkilö, joka 
  •  ei ole oleskellut ulkomailla edeltävän 14 päivän aikana  
  •  ei ole altistunut varmennetulle koronavirustartunnalle. 
 • Puoliso tai tukihenkilö ei pääse leikkaussaliin. 
 • Puolisolla tai tukihenkilöllä ei ole mahdollisuutta vierailla synnytys- ja naistentautienosastolla (A4). Emme tarjoa perhehuoneita.  
 • Pyrimme tarjoamaan jokaiselle perheelle, synnytystavasta huolimatta, yhteisen hetken synnytyssalissa ennen äidin ja vastasyntyneen siirtymistä osastolle. 
 • Synnyttäjän tulee soittaa synnytyssaliin ennen tuloaan synnytyssairaalaan numeroon 06 213 2032. 

Tilanne on väliaikainen ja rajoitukset puretaan heti, kun se on turvallista. Synnytysosasto päivittää tietojaan verkkosivujen lisäksi Instagram-tililleen @vcs_vks_forlossning_synnytys 

Poliklinikat, toimenpide- ja tutkimusyksiköt 

Jos sinulla on lieviäkin flunssan oireita, olet ollut ulkomailla viimeisen 14 päivän aikana tai olet ollut lähikontaktissa koronatartunnan saaneen kanssa, älä tule sairaalaan poliklinikkakäynnille, toimenpiteeseen tai tutkimukseen (esim. röntgenkoe tai näytteenotto). Jos sinulla on varattu aika, siirrä sitä soittamalla hoitavaan yksikköön.  

Hoitokäynnille voi tulla, jos on terve 

Hoitokäynnille kannattaa tulla, jos on pysynyt terveenä eikä flunssan oireita ole. Perussairauksia täytyy hoitaa myös poikkeusolojen aikana ja sairaalaan on turvallista tulla.

Palveluneuvojat ovat pääaulassa vastassa hoitokäynnille saapuvia ja muistuttavat voimassa olevista rajoituksista. Jos olet epävarma käyntisi suhteen, ota yhteys hoitavaan yksikköön. 

Yli 70-vuotiaat 

Kiireelliset arvioinnit ja tärkeät kontrollikäynnit toteutetaan myös riskiryhmien kohdalla. Käyntien kiireellisyysarvioinnit tekee lääkäri. 

Matkustus 

Mikäli olet ollut ulkomailla viimeisen 14 vuorokauden aikana, peru mahdolliset käyntisi sairaalassa. 

Ulkomailta palaavien tulee pysyä karanteenia vastaavissa oloissa 14 päivää Suomeen paluun jälkeen. Tämä koskee myös oireetonta matkailijaa. 

Oireiden ilmeneminen matkan jälkeen 

Jos ulkomailta paluun jälkeen alkaa tulla hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää, hengenahdistusta tai flunssan oireita, täytyy ottaa yhteys omaan terveyskeskukseen tai virka-ajan ulkopuolella päivystysapuun 116117. 

Sääntö koskee ulkomailta paluun jälkeen myös mitä tahansa muita oireita. Yhteys tulee ottaa aina ensin puhelimitse terveyskeskukseen tai päivystysapuun. 

Koronavirus tarttuu pisaratartuntana, jonka vuoksi on erittäin tärkeää pysyä kotona, mikäli on saapunut ulkomailta tai potee koronavirukseen liittyviä oireita. 

20.5.2020 Redaktion_Toimitus