Vaasan keskussairaala muistuttaa, että ulkomailta palaavien henkilöiden tulee pysytellä karanteenia vastaavissa oloissa 14 päivää Suomeen paluun jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että vältetään kaikkia mahdollisia lähikontakteja ja kodin ulkopuolella liikkumista. Rajoite koskee myös oireetonta matkailijaa.

Sovi poissaolosta työ-, opiskelu- ja päivähoitopaikan kanssa. Jos sinun on hoidettava välttämättömiä asioita kodin ulkopuolella, pidä vähintään metrin väli muihin ihmisiin ja kiinnitä erityistä huomiota käsihygieniaan.
Mikäli sinulla on Suomeen paluusta 14 päivän sisällä aika sairaalan vastaanotolle, ota yhteyttä sairaalaan ajan siirtämiseksi. Sairaalaan ei saa tulla ulkomailta paluun jälkeen 14 päivään. Ole yhteydessä sairaalaan puhelimitse.
– Jos ulkomailta paluun jälkeen alkaa tulla hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää, hengenahdistusta tai flunssan oireita, täytyy ottaa yhteys omaan terveyskeskukseen tai virka-ajan ulkopuolella päivystysapuun 116117. Sama sääntö koskee ulkomailta paluun jälkeen myös mitä tahansa muita oireita. Yhteys tulee ottaa aina ensin puhelimitse terveyskeskukseen tai päivystysapuun, muistuttaa infektioylilääkäri Juha Salonen.

Hengitystieinfektion oireiden lisäksi koronavirus saattaa aiheuttaa lihaskipuja tai päänsärkyä. Koronavirus tarttuu pisaratartuntana, jonka vuoksi on erittäin tärkeää pysyä kotona, mikäli on saapunut ulkomailta tai potee koronavirukseen liittyviä oireita. Myös oireettoman matkailijan tulee pysyä kotona kaksi viikkoa.
Ajantasaista tietoa koronavirusepidemiasta ja vastauksia kysymyksiin löydät THL:n sivuilta. Vaasan keskussairaala päivittää oman alueen tietoja tälle sivulle.

7.5.2020 Redaktion_toimitus