Koronapandemiatilannetta kuvaava ilmaantuvuusluku on Vaasan sairaanhoitopiirissä jälleen lähtenyt nousuun. Jotta joulukuun jäljiltä ei oltaisi lukuisien uusien tartuntamäärien keskellä, on ohjeita alueen asukkaiden arkeen jälleen tarkennettu.

- Tilanne on huolestuttava. Ilmaantuvuusluku on tuplaantunut puolessatoista viikossa. Uudet tartunnat ovat peräisin muun muassa aiemmin todettujen tartuntojen jatkotartuntoina, muista sairaanhoitopiireistä tai ulkomailta tuotuina. Suojautumisessa ja ohjeiden noudattamisessa on nyt valitettavasti havaittu selkeää höllentymistä ja oireisena on liikuttu julkisissa paikoissa, summaa Vaasan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Juha Salonen tilannekuvaa.

ILMAANTUVUUS edeltävät 14 vrk

VSHP ilmaantuvuus

KUNNAT tilanteessa 8.12.2020

Kaskinen, Kristiinankaupunki, Laihia, Luoto, Maalahti, Mustasaari, Närpiö

VSHP 32

Pedersöre, Pietarsaari, Vaasa

50 -99

Korsnäs, Vöyri

Uusikaarlepyy

yli 200

Edessä häämöttää joulun vietto. Sen ohjenuoraksi Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä suosittelee THL:n ohjeistusta. Erityisesti Vaasan sairaanhoitopiirin alueen asukkaille tarkoitettuja ohjeita ja suosituksia tarkennettiin tiistaina 8.12. koronakoordinaatioryhmän kokouksessa.

Matkustelu ja kokoontumiset ovat riskejä, jotka tulisi minimoida

Joulun pyhien aikaan ihmiset perinteisesti kyläilevät läheistensä luona. Tänä jouluna vierailuja oman alueen ulkopuolelle sekä isompia kokoontumisia on syytä välttää.

- Leviämisvaiheen alueille ja niiltä alueilta tänne matkustamista tulisi välttää. Ja tulisi käyttää harkintaa sen suhteen, matkustaako ylipäätään mihinkään, kiteyttää Vaasan johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta.

Koronakoordinaatioryhmä suosittelee, ettei yksityistilaisuuksissa olisi koolla kuin korkeintaan 10 henkilöä. Ja mikäli kokoontuu muiden kuin oman perheen tai lähipiirin jäsenten kanssa, tulisi käyttää kasvomaskia ja huolehtia turvaväleistä.

Kasvomaskin käytössä toivotaan nyt turnauskestävyyttä

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä vetoaa alueen yrittäjiin, että he oman henkilökunnan ja asiakkaiden edun vuoksi antaisivat erityisesti asiakaspalvelutehtävissä oleville vahvan suosituksen käyttää kasvomaskia.

Lisäksi myös yläkouluille palautetaan vahva suositus kasvomaskin käyttöön myös oppilailla. Yläkoulujen oppilaat pääsevät joululomille puolentoista viikon päästä, nyt toivotaan jaksamista pukea kasvomaski päähän koulun tiloissa ja busseissa. Eilen käynnistettiin juuri yläkouluikäisille suunnattu kampanja, jossa kannustetaan miettimään, kenen puolesta nuori itse maskia voisi käyttää.

Koronatestin jälkeen myös testatun perheen vältettävä ylimääräisiä kontakteja

Koska Suomen yleinen koronatilanne on huonontunut, otetaan koronatestejä todella paljon. Se vaikuttaa testituloksen valmistumiseen viivästyksenä. Niiden muutaman päivän ajan, kun testitulosta odotetaan, on testattu henkilö ohjeistettu pysyttelemään karanteenia vastaavissa oloissa.

- Suosittelemme, että testatun perheenjäsenetkin välttäisivät mahdollisimman paljon sosiaalisia kontakteja ja huolehtisivat erityisen tarkasti maskin käytöstä ja hygieniaohjeista, kun testitulosta odotetaan, sanoo Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.

Koronatestiin on syytä hakeutua lievissäkin oireissa matalalla kynnyksellä, jotta riski taudin tartuttamisesta minimoidaan.

Leviämisvaihe lähestyy ja sen rajoitukset ovat tiukemmat

Vaasan sairaanhoitopiiri on Suomessa erikoisuus, koska se on jo kertaalleen ollut leviämisvaiheessa ja saanut tilanteen aisoihin. Nyt ollaan kuitenkin lähestymässä uudelleen leviämisvaihetta. Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä muistuttaa, että leviämisvaiheessa olisi otettava jälleen tiukemmat rajoitukset käyttöön.

- Valitettavasti se tarkoittaisi mahdollisesti esimerkiksi julkisten tilojen ja julkisten liikuntatilojen sulkemista. Olisi paljon helpompi nyt noudattaa kasvomaskin käyttösuositusta ja jättää isot kokoontumiset pitämättä. Myös terveydenhuollon kantokyky on rajallinen, mikäli tartuntojen määrä nousee jyrkästi ja sairaalahoitoa vaativia potilaita tulee paljon, Kinnunen muistuttaa.

24.8.2021 redaktion_toimitus