Kun lapsi sairastaa, vanhemman huoli lapsen kivusta on suuri. Pieni lapsi ei pysty aina sanoin kuvailemaan, miltä hänestä tuntuu. Vaasan keskussairaalassa lapsen kivun arvioimiseen on panostettu tuottamalla uusia aiempia selkeämpiä kipumittareita.

Kipu on subjektiivinen kokemus, jota vain kipua kokeva henkilö pystyy kuvailemaan. Aina sanat eivät kuitenkaan riitä kertomaan kivun luonteesta ja voimakkuudesta.

— Kipu on vähän kuin kuume. Jos kipua ei mittaa, kipua ei havaitse, kuvailee Marko Sallisalmi, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Vaasan keskussairaalasta.

Lääketehtaat toimittavat usein sairaaloihin kipumittareita. Lapselle mittarit voivat kuitenkin näyttää hämmentäviltä, koska niissä on kipua kuvaavien symboleiden lisäksi mainostekstejä, logo ja omistajan nimi. Lasten akuutin kivunhoidon työryhmä halusi kehittää mahdollisimman pelkistetyn ja kooltaan riittävän ison lasten kipumittarin. Selkeä mittari helpottaa kommunikointia ja säästää pienen potilaan turhilta neulanpistoksilta.

Yli 4-vuotiaille lapsille suunnitellussa kipukasvot-mittarissa hymyilevät kasvot kertovat täysin kivuttomasta olosta ja tuskallisesti irvistävät kasvot sietämättömästä kivusta. Pienikin lapsi pystyy kasvoja osoittamalla kuvaamaan, miltä hänestä tuntuu. Hoitaja näkee kipumittarin takaa numeerisen vastineen lapsen kivulle. Kipu kirjataan ylös ja tämän jälkeen annetaan lääke. Annetun lääkkeen jälkeen lapsi osoittaa sormellaan uudelleen, millaiset kasvot kuvaavat hänen oloaan nyt. Näin nähdään, kuinka paljon kipu on vähentynyt.

— Jos lapsi ei ole verbaali kehitystasonsa vuoksi, tutkitaan lapsen kipukäyttäytymistä kysymällä vanhemmilta. Vanhemmat voivat käyttää mittaria lapsen puolesta, Sallisalmi kertoo.

Tänä vuonna Vaasan keskussairaalan laatukilpailussa parhaana palkittiin Lasten akuutin kivun työryhmä. Työryhmän voittajaideasta syntyivät uudenlaiset aikuisten ja lasten kipumittarit, jotka keskussairaalan anestesiayksikkö lahjoitti kaikille akuuttia kipua hoitaville osastoille ja päivystyspoliklinikalle.

Lue lisää laatukilpailusta

18.12.2015 Sini Rantanen