Vaasan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit ovat selvittäneet syövän tutkimusta nopeuttavan PET-CT-laitteen hankintaa. Nopeampi tutkimus nopeuttaisi myös syövän hoidon aloittamista. Laitteen on tarkoitus palvella kolmen sairaanhoitopiirin asiakkaita ja se sijoitetaan Vaasan keskussairaalaan, jossa onkologia on jo pitkään ollut yksi vahvoista osaamisaloista.

Positroniemissiotomografia eli PET on leikekuvausmenetelmä, jota käytetään tutkittaessa esimerkiksi syövän levinneisyyttä tai etsittäessä tulehduspesäkkeitä. Tällä hetkellä tutkimuksia tehdään lähinnä yliopistosairaaloissa, mikä rajoittaa tutkimuksen käyttöä. Onkologian lisäksi PET-tutkimuksia voidaan hyödyntää myös neurologiassa ja tulehdussairauksissa. PET-tutkimusten lisäksi samalla laitteella kuvataan myös tietokonetomografiakuva eli CT-kuva, joka antaa tietoa PET-kuvauksen kohteen rakenteesta ja syöpäkudosten levinneisyydestä.

– Oikea-aikainen PET-CT-tutkimus voi säästää potilasta useilta muilta monileiketutkimuksilta ja sairaalakäynneiltä, kertoo Vaasan keskussairaalan medisiinisen vastuualueen johtaja Christian Kantola, joka toimii selvitystyötä tekevän työryhmän puheenjohtajana.

Tilat uudesta U-rakennuksesta

Keväällä 2017 Vaasan keskussairaalan alueelle valmistuvaan U-rakennukseen on suunniteltu tilat PET-CT-toiminnalle. Vaasan keskussairaalasta löytyy jo valmiiksi toiminnan vaatimaa sairaalafyysikkotyövoimaa. Yhdessä Seinäjoen ja Kokkolan keskussairaaloiden kanssa tulisi käyttömäärä laitteella olemaan niin suuri, että toiminta on taloudellisesti kannattavaa. Vaasan lentokentän hyvä sijainti takaisi PET-merkkiaineen riittävän nopean kuljettamisen.

Pohjanmaan syöpäyhdistys tukee hankintaa

Kolmen pohjalaismaakunnan alueella toimiva Pohjanmaan syöpäyhdistys on aktiivisesti mukana PET-CT-laitteen hankinnan eteenpäin viemisessä.

Syöpäyhdistys ollut tukemassa sairaalan lääketieteellisten laitteiden hankintaa aiemminkin. Olemme valmiita tekemään näin myös PET-CT-laitteen kohdalla. Syövän varhaisen toteamisen tehostaminen on meille strateginen tavoite ja olemme jo nyt saaneet lahjoituksia, joita on toivottu käytettävän tämän kaltaisten laitteistojen hankintaan. Myös kansalaiskeräyksen organisointi on mahdollinen,kertoo Pohjanmaan syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Markku Suoranta.

23.9.2016 VKSadmin