Vaasan keskussairaala osallistuu kansainväliseen Euromelanoomapäivään järjestämällä avoimet ovet ihotautien poliklinikalla tiistaina 9. toukokuuta klo 9–15. Ihotautilääkäri kertoo yleisöluennolla, kuinka suojautua auringolta ja tarkastaa luomensa. Lisäksi ilmaisia luomitarkastuksia tarjotaan yli 60 ennakkoilmoittautuvalle asiakkaalle. Ennakkoilmoittautuminen luomitarkastuksiin alkaa tiistaina 2. toukokuuta.

Euromelanoomapäivän kunniaksi Vaasan keskussairaalassa tarjotaan 64 luomi- ja ihokasvaintarkastusta, joihin on varattava aika sähköisesti etukäteen. Lisäksi keskussairaalan hoitohenkilökunta jakaa tietoa ihosyövistä sekä neuvoo, kuinka luomia voi tutkia.   Avoimet ovet ja luomitarkastukset tehdään ihotautien poliklinikalla, S-rakennuksen kolmannessa kerroksessa. Ilmoittautuminen alkaa 2.5. tiistaiaamuna klo 8 osoitteessa: https://www.lyyti.fi/reg/euromelanoomavaasa

Avoin yleisöluento Iholääkäri kertoo: Miten tutkit luomet ja miten suojaudut auringolta järjestetään klo 11.45–12.45 Y-rakennuksen 3. kerroksessa, auditorio Merihanhessa. Luennon pitävät Vaasan keskussairaalan ylilääkäri Johanna Hagman  ja apulaisylilääkäri Ida Knutar.

Ultraviolettisäteilyn kokonaismäärä ratkaisee

Suomessa melanoomaan sairastuu vuosittain noin 1300 henkilöä. Varhainen toteaminen on melanooman ja muiden ihosyöpien hoidossa tärkeää: mitä aikaisemmin ne löydetään, sitä paremmin ne voidaan parantaa kokonaan.  Melanooma on länsimaiden voimakkaimmin lisääntyviä syöpiä. Olennaista on ns. kumulatiivinen annos eli se, kuinka paljon ihminen on saanut ultraviolettisäteilyä koko elämänsä aikana. Tämän takia sairastumisriski on suurin iäkkäillä ja ulkotöitä tekevillä, vaikka sairastumisriski voi olla paljon aurinkoa saaneilla nuorillakin korkea. Euromelanoomapäivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta ihosyövistä, niiden varhaisesta tunnistamisesta ja ehkäisystä.

2.5.2017 VKSadmin