Anu Silén soittaa ovikelloa ja avaa tottuneesti ulko-oven.

–Olemme sen verran tuttuja, että voimme mennä suoraan sisään, hän sanoo.

Heidi Lindemanin ja Henrik Granrothin perheessä on vauhti päällä ja kaikki haluavat olla kotona, kun sairaanhoitajat lasten kotisairaalasta tulevat käymään.

Lasten kotisairaala, Wilhelm

Kolme ja puolivuotiaan Wilhelmin katetri on tarkoitus huuhdella ja sen tyvi puhdistaa. Wilhelm istuu äitinsä, Heidi Lindemanin sylissä. Sohvalla istuu myös isosisko Ida, 7 vuotta. Niin kauan kuin vilkas kolmevuotias pysyy äitinsä sylissä, sairaanhoitajat Kirsi Frusti ja Anu Silén voivat työskennellä tehokkaasti. Viimein haava on puhdistettu ja siihen pannaan uusi side.

Sairaanhoitajat käyvät perheen luona kaksi kertaa viikossa ja näin on tehty jo kahden vuoden ajan.  Kun Wilhelm oli 1 vuoden ja 9 kuukauden ikäinen, hänellä todettiin akuutti lymfaattinen leukemia, ALL.

- Jouduimme olemaan osastolla vain kaksi viikkoa, ja oli ihanaa saada tulla kotiin. Aluksi kotonaolo hieman pelotti, vaikka tiesimme, että saamme koska tahansa soittaa kotisairaalaan, Heidi Lindeman sanoo.

Wilhelmin leukemia on rauhallisessa vaiheessa ja hän käy kuukausittain tarkastuksessa Vaasan keskussairaalassa tai Turun yliopistolisessä keskussairaalassa

Tämänpäiväisellä käynnillä on mukana kaksi sairaanhoitajaa.
– Useimmiten teemme kotikäynnin yksin, mutta joskus meitä on kaksi, ja silloin toinen meistä voi olla lapsen kanssa, jos vanhemmat haluavat keskustella jostakin hoitoon liittyvästä asiasta, Anu Silén sanoo.

Pienet toimenpiteet voidaan hoitaa kotona

Lasten kotisairaala on syyskuussa toiminut 10 vuoden ajan. Kotisairaalan perusajatuksena on lyhentää erityisesti pitkäaikaissairaiden lasten aikaa vuodeosastohoidossa. Kotona voidaan esimerkiksi  hoitaa haavoja, tehdä verikokeita ja vaihtaa katetri, ja näin lapsen on mentävä osastolle vain suurempia toimenpiteitä varten. Perhe päättää aina siitä, jääkö lapsi osastolle vai lähdetäänkö sairaalasta kotiin ja turvaudutaan kotisairaalaan.

–  Hoitajat ovat totisesti korvaamattomia! He reagoivat nopeasti ja soittavat lääkärille, jos jotakin on vialla. Omakin tilanteemme helpottuu, kun saamme olla kotona,  Heidi Lindeman sanoo.

Kotisairaalan hoidon piirin kuuluvat perheet saavat yöaikaan soittaa lastenosastolle kysyäkseen neuvoa, ja perhe saa aina tarvittaessa tulla osastolle.

Osastolla vietettyä aikaa haluttiin lyhentää

Kirsi Frusti ja Marjo Kuusisto olivat mukana käynnistämässä lasten kotisairaalatoimintaa 10 vuotta sitten.

–  Meillä oli lastenosastolla poika, joka oli ollut siellä yli vuoden ja silloin osastonhoitaja alkoi pohtia, olisiko hoidolle muuta vaihtoehtoa. Aloimme käydä pojan luona kotona ja hoitaa häntä siellä, Kirsi Frusti kertoo.

Jo vuonna 2005 käynnistyi pilottihanke, jossa asiakkaiden luona käytiin aamuisin ja päiväsaikaan. Henkilöstö työskenteli kuitenkin samaan aikaan myös tavallisella osastolla. Pilottihankkeen jälkeen, vuonna 2007 siirryttiin toimintaan, jossa kotisairaalan henkilöstö työskentelee ainoastaan kotisairaanhoidossa ja vuorotyössä. Vaasan keskussairaala oli kolmas sairaala, joka aloitti lasten kotisairaanhoidon Suomessa.

Lasten kotisairaalassa hoidetaan lapsia keskosista 16-vuotiaisiin. Kyse on lähinnä pitkäaikaissairaista lapsista, syöpäpotilaista ja lapsista, joilla on infektioita. Sairaanhoitajat voivat myös vierailla keskosperheissä suorittamassa erilaisia toimenpiteitä sekä tukemassa äidin ja vastasyntyneen varhaista vuorovaikutusta.

Sairaanhoitajat pitävät myös uni- ja ruokakoulua.

–   Ruokakoulu on 1–3-vuotiaille lapsille.  Unikoulu voidaan aloittaa kotona taikka osastolla, jos perhe tuntee tarvitsevansa lepoa, Frusti sanoo.

Sairaanhoitajat käyvät perheiden luona arkisin kello 8:n ja 20:n välillä ja viikonloppuisin kello 8:n ja 16:n välillä.

–   Käynnit aikataulutetaan, mutta emme voi samalla tavalla kuin osastolla suunnitella hoitokäyntiä niin, että käynti kestää 15 minuuttia ja että sitten jatkamme matkaa. Joskus on tarpeen jutella lapsen kanssa hetki ennen kuin päästään itse hoitotoimenpiteeseen, hoitajat kertovat.

Vapautta ja vastuuta

Nykyään toimintaa johtaa vastaava lääkäri Johanna Uunila ja kotikäyntejä tekevät sairaanhoitajat Kirsi Frusti, Anu Silén ja Marjo Kuusisto. Työ on vapaata mutta vastuullista.

Kirsi Frusti, Marjo Kuusisto, Anu Silén
(Anu Silén, Kirsi Frusti, Marjo Kuusisto)

–  Kun vierailemme perheen luona, koko perhe on huomiomme kohteena ja haluamme nähdä kaikki perheenjäsenet, Anu Silén sanoo.

Sairaanhoitajat oppivat tuntemaan asiakkaansa erittäin hyvin ja huomaavat nopeasti mahdolliset muutokset.

Lasten kotisairaala käy perheiden luona 50 kilometrin säteellä Vaasasta, mutta yksittäistapauksissa on ajettu pitempiäkin matkoja. Perheille ei koidu ylimääräisiä kuluja lasten kotisairaalan käynneistä. Kunnat vastaavat kuluista ja näin toimitaan kaikissa Suomen kunnissa, joissa on lasten kotisairaala.

Lisäätietoa ja yhteystiedot löytyvät Lastenpolikliniikan sivuilta.

15.9.2017 Redaktion_Toimitus