Rintasyöpäleikatut potilaat saavat nykyään Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen kautta kokonaisvaltaisen proteesipalvelun, johon sisältyy rintaproteesi, sen sovitus sekä sairaanhoitajan neuvonta. Asiakkaalle proteesi ja siihen kuuluvat palvelut ovat maksuttomia.

Potilaat ovat saaneet rintaproteesit Pohjanmaan Syöpäyhdistykseltä 1.10.2017 alkaen Vaasan keskussairaalan myöntämällä maksusitoumuksella. Näin rintaproteesien hankinta-, sovittamis- ja jakeluvastuu on siirtynyt Vaasan keskussairaalalta Pohjanmaan Syöpäyhdistykselle.

– Käytännössä sairaalan myöntämä maksusitoumus tarkoittaa sitä, että rintasyöpäpotilaat, joilta on hoidon yhteydessä leikattu rinta, saavat tulla Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen sairaanhoitajan vastaanotolle hankkimaan rintaproteesin sekä saada siihen liittyvää asiantuntevaa neuvontaa maksutta. Vuosittain noin 300 pohjalaista naista tulee olemaan tämän palvelun piirissä, kertoo Pohjanmaan syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Markku Suoranta.

Asiakas, jolla on jo maksusitoumus, voi varata ajan proteesin sovitukseen soittamalla Pohjanmaan syöpäyhdistyksen vastaavalle hoitajalle. Proteesin uusimistarpeessa olevat asiakkaat ovat myös oikeutettuja maksuttomaan palveluun.

–Proteesin voi uusia 2–3 vuoden välein, jonka jälkeen asiakas voi ottaa yhteyttä Vaasan keskussairaalan onkologian poliklinikkaan, josta maksusitoumus uuteen proteesiin myönnetään, kertoo Vaasan keskussairaalan onkologian poliklinikan osastonhoitaja Elvi Nordlund.

Aikaisemmin Pohjanmaan Syöpäyhdistys on tehnyt proteesisovituksissa yhteistyötä Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kanssa.

–Kokemukset Keski-Pohjanmaalta ovat olleet erittäin rohkaisevia. Siksi tartummekin innolla tähän haasteeseen myös Vaasassa”, iloitsee Suoranta.

 

8.12.2017 Redaktion_Toimitus