Vaasan keskussairaalan henkilökunta otti viime rokotuskaudella influenssarokotuksia ennätyksellisen määrän. Innostuksen takana on avoin tiedon jakaminen uuden rokotussovelluksen sekä potilasturvallisuutta painottavien luentojen avulla.

Vuonna 2016 Vaasan keskussairaalan hoitohenkilökunnasta 53 prosenttia otti influenssarokotuksen. Tulos on merkittävästi parempi kuin edellisten vuosien tulokset ja hyvää valtakunnallista keskitasoa. Koko Vaasan keskussairaalan henkilökunnalle annettiin viime rokotuskaudella yhteensä ennätykselliset 958 influenssarokotusta.

- Parannus näkyi erityisesti hoitohenkilökunnan aktivoitumisena, sillä lääkäreiden ja hoitajien yhteenlaskettu rokotuskattavuus nousi edellisestä vuodesta noin 70 prosenttia, kertoo Vaasan keskussairaalan tietohallintopäällikkö Kalle Ylinampa, joka vastasi ensimmäistä kertaa keskussairaalassa hyödynnetyn rokotesovelluksen käyttöönotosta.

Reaaliaikainen piikkisovellus innosti henkilökuntaa ottamaan rokotteen

Merkittävän rokotuskattavuusnousun takana on avoin kampanjointi rokotteiden puolesta. Käytössä oli ensimmäistä kertaa keskussairaalan ja Flowmedik Oy:n yhteistyössä kehittämä digitaalinen rokotesovellus, joka näytti henkilöstön ottamien influenssarokotteiden määrät reaaliaikaisesti prosenttitasolla. Digitaalisen rokotuspiikin tyhjentymistä saattoi seurata kuuden viikon ajan keskussairaalan henkilöstöruokaloiden ja pääaulan tv-ruuduilta sekä sairaalan sisäisessä verkossa. Lisäksi infektioylilääkäri ja hygieniahoitajat pitivät ensimmäistä kertaa rokotusluentoja, rokotuspisteet tuotiin lähemmäs henkilökuntaa ja pisteiden lukumäärä kaksinkertaistettiin.

- Kymmenessä keskussairaalan hoidollisessa ja hallinnollisessa yksikössä kävi vähintään 80 prosenttia rokotuksessa. Kiitos kuuluu henkilökunnalle, joka innostui kilpailemaan toisten osastojen ja poliklinikoiden kanssa hyvässä hengessä. Vielä jäi tosin parannettavaakin ensi syksylle, kertoo Vaasan keskussairaalan infektioylilääkäri Juha Salonen.

Henkilökunnan esimerkin on tarkoitus rohkaista erityisesti riskiryhmiin kuuluvia Vaasan seudun asukkaita suojautumaan influenssalta. Riskiryhmään kuuluvat esimerkiksi hoitohenkilökunnan edustajat, kaikki yli 65-vuotiaat, 6–35 kuukauden ikäiset lapset ja raskaana olevat sekä jotain kroonista sairautta sairastavat potilaat. Ammattilaiset korostavat, että potilasturvallisuuden kehittäminen on sekä henkilökunnan että sairaalan asiakkaiden yhteinen asia:

-  Rokotuksen ottaminen on kaikkien omalla vastuulla. Se on kuitenkin oivallinen ja helppo tapa suojata itsensä ja välittömässä läheisyydessä olevat influenssatartunnalta, muistuttavat Vaasan keskussairaalan hygieniahoitajat Elina Välivainio, Marja Leppälä sekä Ann-Christine Grönroos.

Flowmedik Oy:n kanssa on suunnitteilla jo uusi, infektioiden torjuntaa edistävä sovellus henkilökunnan käsidesin kulutuksen mittaamiseen.

16.1.2017 VKSadmin