Vaasan keskussairaalan päiväkirurgian yksikössä on vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana tehty 1070 leikkausta. Pienin potilas oli vain neljäkiloinen.

Kun potilas pääsee leikkauspäivänä kotiin, on kyse päiväkirurgisesta toimenpiteestä. Leikkaukseen tullaan aamulla kotoa, eli potilaan ei tarvitse yöpyä sairaalassa ollenkaan. Valmistelut, leikkaus sekä toipuminen leikkauksen jälkeen vievät keskimäärin 4-6 tuntia.

Yhä useampi toimenpide voidaan tehdä päiväkirurgisesti

Vaasan keskussairaalan päiväkirurgisessa yksikössä vuoden 2017 ensimmäisen kolmen kuukauden aikana on tehty muun muassa pienen vauvan tyräleikkaus ja aikuisen selkäleikkaus. Molemmat ovat vaativia, yliopistosairaalatason leikkauksia. Molemmat leikkaukset onnistuivat hyvin ja potilaat kotiutuivat samana päivänä. Vuoden aikana päiväkirurgiassa leikataan noin 4000 potilasta.

– Henkilökuntamme on erittäin ammattitaitoista ja osaamistasoa ylläpidetään jatkuvalla lisäkouluttautumisella, kertoo päiväkirurgisen osaston osastonhoitaja Helinä Ahonen.

Päiväkirurgiset leikkaukset 1.1.–31.3.2017

 Gastrokirurgia

  66

 Lastenkirurgia

  57

 Ortopedia

  235  

 Plastiikkakirurgia

  18

 Urologia

  126

 Verisuonikirurgia

  55

 Yleiskirurgia

  160

 Neurokirurgia

  3

 Naistentaudit

  70

 Lastentaudit

  4

 Silmätaudit 

  8

 Korva- ja nenäkirurgia   

  232

 Suu- ja leukakirurgia

  32

 

Jonotilanne on melko hyvä

Päiväkirurgisten leikkausten jonot ovat enimmäkseen lyhyitä ja toimenpiteeseen pääsee suhteellisen nopeasti. Monissa tapauksissa (esim. rannekanavaoireyhtymä, sappileikkaus) voimme antaa leikkausajan heti, kun asiakas on jonossa. Odotusaika vaihtelee sen mukaan, minkä tyyppiseen toimenpiteeseen asiakas on tulossa. Usein leikkausaika voi olla 1-2 kuukauden kuluessa, kuten esimerkiksi tyräleikkauksissa, urologisissa, gynekologisissa, ortopedisissa, verisuonikirurgisissa tai lastenkirurgisissa toimenpiteissä. Tiettyjä, harvinaisempia toimenpiteitä voi joskus joutua odottamaan pidempään. Potilaat, jotka odottavat toimenpidettä syövän tai muun kiireellisen syyn johdosta, ovat tietenkin etusijalla jonossa ja saavat ajan niin pian kuin mahdollista (1-2 viikossa, viimeistään 4 viikossa). Asiakkaan omia toiveita huomioidaan leikkausajan suunnittelussa niin paljon kuin mahdollista. Jonohoitajat vastaavat puheluihin arkisin klo 9-15 ja ottavat vastaan sekä toiveita että peruutuksia. Koska peruutuksia tulee paljon, kannattaa jonossa olevan ilmoittaa, jos on mahdollisuus ottaa peruutusaika.

10.5.2017 VKSadmin