Keskussairaalan U-rakennuksen kellarikerroksessa sijaitsee valtava lyijyseinäinen huone. Tilaa on remontoitu muutaman kuukauden ajan ja joulukuussa se saa kauan odotetun asukkaan, kun PET-CT-kuvantamislaite saapuu. Ensimmäiset potilaat tutkitaan PET-CT-laitteella arviolta tammi-helmikuussa 2019.

PET-CT-kuvantamislaitteella voidaan kuvata neurologisia potilaita, tulehduksista tai tietyistä sydänsairauksista kärsiviä sekä erilaisista syövistä kärsiviä potilaita. Käyttöaiheet ovat vuosien saatossa laajentuneet ja tämä kehitys tullee jatkumaan edelleen. PET-CT tulee siis hyödyttämään yhä laajenevaa potilaskuntaa Pohjanmaalla. Suurin hyötyvä potilasryhmä on syöpäpotilaat. Tämä on Vaasan keskussairaalan vahvan syöpäosaamisen kanssa hyvä yhdistelmä ja täydentää syöpää hoitavien lääkäreiden työkaluvalikoimaa merkittävällä tavalla.

– Emme voi liikaa korostaa vaikeasti sairaiden potilaiden lyhentyneiden sairaalamatkojen vaikutusta elämänlaadun parantumiseen. Koska laite on uusinta tekniikkaa, saamme Pohjanmaalle todella tarkkaan diagnostiikkaan pystyvän laitteen vähintään kymmenen vuoden ajaksi. PET-CT antaa mahdollisuuksia tutkimuskäyttöön ja tässä toivomme aktiivisuutta sairaalamme lääkäreiltä ja muilta asiantuntijoita, kertoo Vaasan keskussairaalan johtajaylilääkäri Reijo Autio.

Kolmannen sektorin voimannäyte

Vaasan sairaanhoitopiirin valtuusto päätti PET-CT-laitteen hankinnasta kesäkuussa 2018. Yksi vaikutustekijöistä myönteiseen päätökseen on ollut kolmannen sektorin luotsaama ja koko alueen asukkaiden omaksi ottama keräys. Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen maaliskuussa 2018 käynnistämä #PETforBotnia -keräyskampanja on tuottamassa vuoden loppuun mennessä noin 400 000 €, Vaasan Lääketieteellinen säätiö ja Viktor Ollkvist –säätiö lahjoittavat kumpikin 100 000 €. Kolmannen sektorin panos laitehankintaan on siis huimat 600 000 €, mikä on ylittänyt kaikki odotukset moninkertaisesti.

– Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen alkuperäinen rahallinen tavoite kampanjalle oli 100 000 €, joka osoittautui pian alimitoitetuksi. Kampanja lähti vyörymään mediassa ja kaikki innostuivat lahjoittamaan ja toimimaan PET-laitteen hankinnan puolesta, kertoo Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Markku Suoranta Syöpäyhdistyksen omassa tiedotteessa.

24.10.2018 Redaktion_Toimitus