Priorisointia ja ajankäytönhallintaa, sitä sairaanhoitopiirin johtajalta vaaditaan, miettii Riikka Aarnos vietettyään kokonaisen työpäivän sairaanhoitopiirin johtajan kanssa. Riikka päätyi Marina Kinnusen rinnalle keskussairaalaan Päivä johtajana -kampanjan myötä. Kampanjan takana on Pohjanmaan Kauppakamari ja Vaasan keskussairaala oli nyt ensimmäistä kertaa mukana.

Åbo akademissa erityispedagogiikkaa opiskeleva 21-vuotias Riikka lähti mukaan Päivä johtajana -kampanjaan, koska johtajuus kiinnostaa erityisesti tieteellisestä näkökulmasta.

- Halusin nähdä, millaista on olla johtajana vuonna 2018. Autoritäärisen johtajuuden aika on ohi kaikkialla, Riikka pohtii.

Riikan ja Marinan päivä johtajana alkoi maanantaina 29.10. klo 8.00 pikaisella keskustelutuokiolla. Ensimmäinen kalenterimerkintä oli jo odottamassa puoli yhdeksältä, kun Yle Österbottenin toimittaja haastatteli kaksikkoa suoraan radiolähetykseen.

Hallituksessa rennosti kahdella kielellä

Klo 9.00 alkoi sairaanhoitopiirin hallituksen kokous.

- Oli mukava huomata, että siellä oli rentoutunut tunnelma ja hyvä keskustelukulttuuri, Riikka kuvailee.

Vaasan keskussairaala ei ollut ennen maanantain johtajapäivää Riikalle tuttu paikka. Viime aikojen esilläolo mediassa ei ollut 21-vuotiaalta opiskelijalta jäänyt kuitenkaan huomaamatta.

- Kielikysymys on todella mielenkiintoinen. Sen huomasi nyt käytännössä, miten kaksikielinen sairaala tämä on. Samassa lauseessa voi tulla sekä suomea että ruotsia.

Marina Kinnunen pitää tamperelaislähtöisen Riikan ruotsin kielen taitoa erinomaisena esimerkkinä:

- Oli hienoa huomata päivän aikana, miten omalla asenteella ja rohkeudella on vaikutusta siihen, miten sujuvasti molemmilla kotimaisilla kielillä pärjää.

Potilas kaiken keskiössä

Sairaanhoitopiirin johtajan työssä pitää olla mukana todella monessa asiassa ja tehdä päätöksiä suurista linjauksista. Sen Riikka huomasi heti yhden päivän aikana.

- Vaikka johtajuus ja päätöksenteko saattavat näyttää olevan kaukana ruohonjuuritason työstä, huomasin kyllä, että kaiken keskellä tärkein on potilas. Eli kaikella pyritään vaikuttamaan potilaan hyväksi tehtävään työhön, Riikka analysoi havaintojaan.

Myös henkilökunnan hyvinvoinnin merkitys jäi päivästä mieleen.

- Työntekijöiden hyvinvointiin pitää panostaa. Se tarkoittaa myös sitä, että johtajalla itselläänkin pitää olla elämässä asiat järjestyksessä, jotta työn pystyy hoitamaan, Riikka summaa työhyvinvointiin liittyvää keskustelua.

Kokonaiskuvalla jatkuvasti eteenpäin

Hallituksen kokouksen jälkeen oli vuorossa lounastauko. Lounaan ja seuraavan kokouksen välissä Marina hoiti muutamia kiireellisimpiä sähköposteja ja puheluita. Iltapäivällä Riikka pääsi Marinan mukaan Bothnia High 5 –allianssin johtoryhmän kokoukseen. Päivän teemoihin mahtui niin sairaanhoitopiirin tilinpäätöstä kuin H-uudisrakennuksen toteutuksesta vastaavan allianssin päätöksiä.

- Johtajalla pitää olla suuri kokonaiskuva kaikesta, Riikka summaa.

Kaiken kaikkiaan päivä oli molemmille antoisa. Marinan työpäivä jatkui vielä kohti Pietarsaarta ja Riikka suuntasi kotiin perehtymään uusiin kursseihinsa – sekä pureksimaan päivää johtajana. Mutta tuleeko Riikasta johtaja?

- En tiedä yhtään, minua kiinnostaa niin monet asiat. Mutta jos minusta tulee johtaja, toivoisin, että itse pystyisin olemaan avoin ja ajaisin muutosta ja kehitystä, jotta ei vain tyydyttäisin johonkin vanhaan, koska se toimii riittävän hyvin.

8.11.2018 Redaktion_Toimitus