Suomen ensimmäisen päivänvalo-PDT -huoneen lanseeraustilaisuus pidettiin tiistaina 20.2. Fotodynaamisessa huoneessa tarjottava valohoito on tarkoitettu potilaille, joilla on todettu ihosyövän esiaste.

Vaasan keskussairaalan ihotautien poliklinikalle on avattu Suomen ensimmäinen päivänvalo-PDT  -huone (day light photodynamic therapy), niin sanottu päivänvalohuone. PDT on hoitomuoto, jota käytetään pinnallisien ihosyöpien hoitoon: Se tuhoaa pahanlaatuisia soluja vahingoittamatta ympäröiviä terveitä soluja. Päivävalonvalo-PDT -hoitoa käytetään erityisesti okasolusyövän esimuodon, aktiinisten keratoosien, hoitoon.

–Huoneessa olevat lamput jäljittelevät päivänvaloa, mutta ne eivät aiheuta potilaalle UV-säteilyn vaaraa.  Perinteinen PDT-hoito, jossa potilaan ihoa valotetaan lampulla vain pieneltä alueelta, on yleensä kivulias ja myös hoidettavan ihoalueen on oltava pieni.  Päivänvalohuoneessa tarjottava hoito onkin potilaalle kivuttomampi ja mahdollistaa laajempien ihoalueiden hoidon samalla kertaa, kertoo ihotautien ylilääkäri Johanna Hagman Vaasan keskussairaalasta.

Ennen potilaalle voitiin antaa perinteistä päivänvalo-PDT -hoitoa vain toukokuusta syyskuuhun. Nykyinen päivänvalohuone mahdollistaa hoidon tarjoamisen sairaalassa lähes ympäri vuoden.

Ensimmäiset potilaat saavat kokeilla huonetta jo huomenna keskiviikkona 21.2.

20.2.2018 Redaktion_toimitus