Arja Tuomaala on valittu Vaasan keskussairaalan uudeksi johtajaylihoitajaksi. Kuuden pätevän hakijan joukosta Tuomaala erottui kokemuksensa ja sopivuutensa vuoksi. Uusi virka astuu voimaan vuoden vaihteessa.

Erikoisröntgenhoitajaksi ja hallintotieteiden maisteriksi opiskellut Tuomaala ottaa tehtävän vastaan innostunein, mutta nöyrin mielin. Urapolku alkoi keskussairaalassa 80-luvulla, jolloin hän työskenteli muun muassa röntgenhoitajana ja myöhemmin viisitoista vuotta osastonhoitajana.

Tuomaala on työskennellyt urallaan erilaisissa projekteissa, koulutussuunnittelijana, Vaasan kaupungin johtavana ylihoitajana ja Vaasan keskussairaalassa johtajaylijohtajan viransijaisena.

Kehitysmyönteisyys on kilpailuetu

Tuomaala toteaa, että Vaasan sairaanhoitopiirissä tehdään monessa mielessä uraauurtavaa työtä: potilasturvallisuus on valtakunnallisesti huipputasoa, syöpähoito on edistyksellistä ja myös vaativimmat potilaat saavat hoitoa.
– Olin poissa keskussairaalalta yhdeksän vuotta. Kuluneena aikana muutokset ovat tapahtuneet harppauksin, esimerkiksi potilaiden näkökulmasta. Sitä haluan pitää yllä.

– Haluaisin omalta osaltani olla vaikuttamassa siihen, että potilas pysyy keskiössä. Silloin kun potilaan hoito jatkuu erikoissairaanhoidosta perusterveydenhoitoon, on johdon tehtävä ylhäältä päin nähdä sudenkuopat, jotta potilas ei tuntisi putoavansa organisaatioiden väliin.

Henkilöstön viihtyvyys, hyvinvointi ja uusien työntekijöiden rekrytointi on tärkeää Tuomaalalle. – Jos henkilökunta ei voi hyvin, potilaat kärsivät. Hoitajaresurssien on oltava optimaaliset, ja vain silloin potilas saa parhaan mahdollisen hoidon.

– Alalle hakeutuvat henkilöt ovat sitoutuneita, ja sitoutuneisuutta voi pitää yllä esimerkiksi hakeutumalla työnkiertoon ja vaihteleviin työtehtäviin. Hoitotyö kehittyy vauhdilla ja henkilökunnan on tärkeä huolehtia tietojensa ja taitojensa ajankohtaisuudesta. Työssä viihtyminen on tärkeää myös jaksamisen näkökulmasta, hän jatkaa.

– Jokainen meistä on hyvä jossakin. Lähiesimiehen haasteena on löytää työntekijän potentiaali, jotta jokainen pääsee loistamaan, Tuomaala kiteyttää.

19.11.2018 redaktion_toimitus