Vaasan keskussairaalassa sunnuntaina 9.12. tutkitun tuhkarokkoepäilyn tutkimukset osoittautuivat negatiivisiksi. Potilaalla ei siis ollut tuhkarokkotartuntaa vaan kyse lienee muusta virusperäisestä infektiosta.

Altistuneille henkilöille ei tässä tilanteessa tarvita profylaktisia toimia ja potilaan karanteeni voidaan purkaa.

Koska alueella on edelleen tuhkarokkoepidemian uhka, kehotamme tuhkarokkoepäilyssä aina ennen päivystykseen hakeutumista ottamaan puhelimitse yhteyttä seuraaviin numeroihin: 06-213 1310 tai 06-213 1001. Näin on mahdollista ohjata tuhkarokkoepäily suoraan ilmaeristyshuoneeseen ulkokautta ja välttää muiden potilaiden altistuminen.

Tuhkarokkoon viittaa hengitystieoireilla ja korkealla kuumeella alkanut taudinkuva sekä muutama päivä niiden jälkeen alkanut ihottuma. Ihottuma alkaa yleensä korvien takaa ja leviää vartalolle. Alkuoireiden yhteydessä potilaalla on usein myös silmäoireina punotusta.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee tuhkarokkorokotusta henkilöille, joilla on puutteellinen rokotussuoja. Suoja muodostuu sairastetusta tuhkarokosta tai kahdesta MPR-rokotteesta, joiden välillä on kaksi vuotta.

Vaasassa rokotus tuhkarokkoa vastaan on saatavissa:

- Aikuisille omalla terveysasemalla ti 11.12. klo 14–15.30 ja to 13.12. klo 14–15.30

- Lastenneuvolan asiakkaille aika varataan omasta neuvolasta. Puhelinaika arkisin klo 11–11.30

- Koululaisille aika varataan omalle kouluterveydenhoitajalle. Lisätietoa Wilmasta.

- Opiskelijoille aika varataan omalta terveydenhoitajalta.

 

Lisätietoja:

 

Vaasan keskussairaalan infektioylilääkäri Juha Salonen, puh. 06-213 2612 (virka-aikana)

10.12.2018 redaktion_toimitus