Veteen synnytys on nyt mahdollista Vaasan keskussairaalassa. Keskiviikkona 26.9. käyttöön otettu mahdollisuus sai ensimmäisen käyttäjänsä heti torstaina 27.9. iltapäivällä. Närpiöläisäiti Theresia Lassanderille kokemus oli miellyttävä. - Tuntui ihanalta laskeutua lämpimään veteen, vaikka se ei kaikkea kipua vienytkään.

Vesisynnytys tapahtuu synnytysyksikön ammeessa, jonka ympärillä kätilön, puolison  ja mahdollisen tukihenkilön on helppo olla. Synnyttävä äiti laskeutuu lämpimällä vedellä täytettyyn pyöreään ammeeseen ja syntyvän lapsen sydänääniä tarkkaillaan telemetrialaitteella.

- Veteen synnyttäminen on tavallista salisynnytystä pehmeämpi ja enemmän äidin ehdoilla etenevä vaihtoehto. Kätilön rooli on olla enemmän taustalla. Vesi myötäilee venyviä kudoksia ja lieventää sillä tavalla synnytyksen kipuja, kuvailee vesisynnytystä koordinoiva osastonhoitaja Kaisa Muikku synnytysyksiköstä.

Veteen synnyttäminen on mahdollista niin kutsutuille matalanriskin synnyttäjille. Kriteerejä ovat muun muassa normaalisti edennyt raskaus ja äidin hyväkuntoisuus. Vesisynnytyksessä selkäpuudutukset eivät ole mahdollisia.

- Kriteerit takaavat turvallisen synnytyksen. Jokainen synnytys on erilainen ja tilanteet elävät. Siksi myös hyvin alkanut vesisynnytys saattaa kesken kaiken muuttua ja palataan synnytyssaliin, Muikku kuvailee käytäntöä.

Pohjanmaan ainoa sairaala, jossa vesisynnytykset mahdollisia

Vaasan keskussairaala on tällä hetkellä Pohjanmaan ensimmäinen ja ainoa sairaala, jossa veteen synnyttäminen on mahdollista. Vuosi sitten uusittua ammetta on tähän asti käytetty aktiivisesti kivunlievitykseen synnytyksen avautumisvaiheessa. Tällä viikolla aloitettuja vesisynnytyksiä on yksikössä odotettu innolla ja jännityksellä.

- Kaikki yksikkömme kätilöt ovat käyneet läpi koulutuksen vesisynnytyksiin.

Tämän päivän synnyttäjät ovat tietoisia vaihtoehdoista. Vesisynnytys on trendi, jota synnyttäjät ovat jo osanneet kysellä.

28.2.2020 Redaktion_toimitus