Vaasan keskussairaalan isotooppilääketieteelliseen yksikköön asennettiin vuodenvaihteessa PET-CT –kuvantamislaite. Laitteen avulla voidaan etsiä muun muassa elimistössä olevaa syöpää tai sen lähettämiä etäpesäkkeitä ja havaita siten sairaus jo varhaisessa vaiheessa. Laitteella voidaan kuvata myös neurologisia potilaita ja tulehduksista sekä tietyistä sydänsairauksista kärsiviä potilaita.

Ensimmäiset potilaat kuvataan PET-CT –laitteella Vaasan keskussairaalassa torstaina 31.1. Jo viikkoa aikaisemmin laitteella kuvattiin neljä todellista potilasta testi- ja koulutustarkoituksessa.

- Nyt kuvat pystytään ottamaan Vaasassa, jolloin usein vaikeasti sairaan tai huonokuntoisen henkilön ei tarvitse lähteä kotiseutua kauemmas, kertoo Birgitta Ivars, Vaasan keskussairaalan diagnostiikkakeskuksen ylihoitaja. Kuvien otto kestää 15–30 minuuttia kun itse kuvantamistilanne valmisteluineen ja jälkitoimenpiteineen kestää noin 2–3 tuntia. Kuvantamistoimenpiteen jälkeen kuvat lähetetään Vaasasta Turun yliopistolliseen keskussairaalaan lausuttaviksi. Toiveissa on, että kuvien tulkinta voitaisiin tulevaisuudessa tehdä myös Vaasassa.

30.1.2019 redaktion_toimitus