Uusi potilasturvallisuuskeskus lanseerattiin eilen Vaasan keskussairaalalla. Vaasan tekemä työ potilasturvallisuuden eteen nähtiin merkityksellisenä ja Suomelle suuntaa näyttävänä. Positiivisen palautteen lisäksi keskustelua on myös herättänyt keskuksen nimi.

Uuden potilasturvallisuuskeskus No-harm Centerin nimi on herättänyt keskustelua, sillä se ei englanninkielisenä nimenä täytä Kotimaisten kielten keskuksen mukaan julkishallinnon nimen kriteerejä.

Potilasturvallisuustoimijoille ”no harm” on tuttu käsite, mutta ei ymmärrettävästi avaudu välttämättä suurelle yleisölle. Sanonta Do no harm tulee Hippokrateen valasta ja sitä käytetään usein potilasturvallisuudesta puhuttaessa. Potilasturvallisuuskeskuksen tavoitteena on  tukea potilasturvallisuuden tutkimusta, joka on merkittävissä määrin kansainvälistä. Myös se, että potilasturvallisuuskeskus ei ole varsinaisesti fyysinen paikka, vaan valtakunnallisen verkoston nimi, vaikutti siihen, että englanninkieliseen nimeen päädyttiin.

–Julkinen keskustelu potilasturvallisuudesta on aina toivottu asia. Vaasassa jo kymmenen vuotta sitten aloitettu sitkeä työ potilasturvallisuuden eteen on edennyt vihdoin potilasturvallisuuden tutkimuksen ja kehittämisen keskuksen perustamiseen. Aiheesta on käyty hyvää keskustelua, ja haluamme kiittää kaikkia eiliseen kutsuseminaariin osallistujia. Lisäksi kiitämme Kotusta arvokkaasta palautteesta, kertoo sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.

Vaasan keskussairaala haluaa kunnioittaa Kotuksen toivetta harkitsemalla nimen kehittämistä ja pahoittelee nimen aiheuttamaa hämmennystä.

30.8.2019 Redaktion_Toimitus