Terveysteknologia on kasvava ala sekä Suomessa että maailmalla. Pohjanmaalla on erinomaiset edellytykset nousta alalla merkittäväksi alueeksi. Pohjanmaan oppilaitokset, julkinen sektori, järjestöt ja yrittäjät haluavat nyt panostaa terveysteknologian kehittämiseen ja tulevat tekemään sitä kansainvälisessä verkostossa.

− Pohjanmaalla on paljon tekniikan osaamista ja edellytyksiä menestyä myös hyvinvointiteknologiassa. Tavoitteemme on tehdä tiiviimpää yhteistyötä, mikä luo mahdollisuuksia alan kasvulle, uudelle yrittäjyydelle, työpaikoille ja asiakasta ja potilasta hyödyttäville ratkaisuille, sanoo Vaasan sairaanhoitopiirin kehittämispäällikkö Tony Pellfolk.

Pohjanmaa osaksi kansainvälistä terveysteknologian verkostoa

Pohjanmaan verkosto, Vaasa Welfare Technology Ecosystem, on hyväksytty osaksi kansainvälistä verkostoa ECHAlliancea, johon kuuluu jäseniä yli 20 maasta. Pohjanmaan verkosto lanseerattiin eilen Digital Health Summitissa Helsingissä.

− Kansainvälinen verkosto on foorumi, jossa voimme rakentaa siltaa muihin maihin sekä löytää uusia yhteistyön ja rahoituksen muotoja, sanoo Pohjanmaan liiton kehittämissuunnittelija Linda Sundman-Melin.
Ekosysteemi perustuu alueen yliopistojen ja korkeakoulujen tutkimus- ja kehittämishankkeisiin, jotka kartoitettiin Åbo Akademin aloitteesta.

− Olen iloinen, että olemme nyt saavuttaneet tämän virstanpylvään ja lanseeraamme ekosysteemimme kansallisella ja kansainvälisellä tasolla, sanoo projektipäällikkö Yvonne Backholm Åbo Akademista.

Hienot mahdollisuudet yrityksille

Pohjanmaalla halutaan kehittää erityisesti aktiiviseen, terveelliseen ikääntymiseen, mielenterveyteen, ennaltaehkäiseviin palveluihin sekä potilaiden sitouttamiseen liittyvää teknologiaa.
Uusi alueellinen yhteistyö tarjoaa mahdollisuuden uudenlaisiin kehittämisprojekteihin, jotka yhdistävät tutkimuksen, yrittäjät sekä potilaat ja asiakkaat.

− Tämä avaa hienoja mahdollisuuksia alueen yrityksille, sanoo Rannikko-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Hippi Hovi.

Suunnittelua ja yhteistyötä

Pohjanmaan verkoston koordinaattorina toimii Vaasan sairaanhoitopiirin kehittämispäällikkö Tony Pellfolk.
− Pohjanmaan verkosto kokoontuu neljästi vuodessa suunnittelemaan, miten viemme teenpäin yhteisiä tavoitteitamme, kertoo Tony Pellfolk.

Yhteistyössä ovat mukana Vaasan sairaanhoitopiiri, Pohjanmaan liitto, Vaasan kaupunki, Pohjanmaan yhdistykset, Rannikko-Pohjanmaan yrittäjät, Åbo Akademi, Novia, VAMK, Vaasan yliopisto, Vamia ja YA!

13.12.2019 Redaktion_Toimitus