Valtakunnallinen synnytyskoulutus on osa keskussairaalan johdonmukaista halua kehittyä jatkuvasti synnytyssairaalana. Tänä vuonna Vaasan synnytysten lukumäärissä on havaittu myös käänne positiiviseen.

Vaasassa perehdytään synnytysten hoitoon valtakunnallisessa koulutuksessa, joka järjestetään yhteistyössä norjalaisen Bergenin sairaalan kanssa. Koulutuksessa perehdytään kaksosten ja perätilassa olevien lasten syntymään.

–Koulutus on merkittävä osa synnytysten turvallista hoitoa. Vaasan keskussairaala haluaa jatkossakin tarjota korkealaatuista, luotettavaa ja turvallista osaamista sekä yksilöllistä hoitoa alueen synnyttäjille, kertovat naistentautien ylilääkäri Sari Silventoinen ja osastonylilääkäri Marika Smeds.

Vaasan keskussairaalan synnytysten lukumäärissä on myös havaittu käänne positiiviseen: valtakunnallinen, laskeva trendi synnytysten lukumäärissä vaikuttaa pysähtyneen.

– Viime vuonna synnytysten lukumäärä oli 1 175 ja tämän hetkisen ennusteen mukaan samoissa lukemissa pysytään tänä vuonna. Synnytysten lasku näyttää siis pysähtyneen, mikä on tietenkin hyvin toivottu ja positiivinen uutinen, Smeds iloitsee.

Vaihtoehtoja tarjolla erilaisiin synnytyksiin

Vaasan keskussairaalassa on mahdollista synnyttää veteen. Vastaanotto synnyttäjien keskuudessa on ollut myönteinen.

–Yhä useampi on tietoinen ammesynnytyksistä ja haluaa synnyttää luonnonmukaisemmin.  Olemme voineet iloksemme Vaasassa tätä vaihtoehtoa tarjota jo syyskuusta 2018 lähtien, Silventoinen ja Smeds sanovat.

Vaasan keskussairaala tekee yhteistyötä synnytysten hoidossa Turun yliopistollisen keskussairaalan kanssa, jonne ennenaikaisesti eli ennen viikkoa 32 syntyvät lapset siirretään hoidettavaksi.
–Yhteistyö Turun kanssa on onnistunut hyvin ja ennenaikaiset synnyttäjät ovat voineet olla turvallisin mielin, Silventoinen sanoo.

Vaasan keskussairaala on luokiteltu vauvamyönteiseksi ja perhekeskeiseksi sairaalaksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) myöntää sertifikaatin viideksi vuodeksi kerrallaan ja se myönnettiin viimeksi vuonna 2018.

6.9.2019 Redaktion_Toimitus