Diabeteksen uusi luokittelu esiteltiin maaliskuussa 2018. Tutkimusryhmä havaitsi ruotsalais-suomalaisessa tutkimuksessa, että diabetes käsittää viisi hyvin erilaista potilasryhmää. Tutkimukseen osallistui yhteensä 15 000 potilasta, joista yli 3000 oli Vaasan sairaanhoitopiirin diabetesrekisteristä, DIREVASTA.

Aloitamme nyt DIREVA- seurantatutkimuksen, jossa haluamme tutkia näiden uusien ryhmien ominaispiirteitä. Noin 2000 DIREVA:an rekisteröitynyttä henkilöä kutsutaan mukaan tutkimukseen kirjeellä. Jos saat kutsun, toivoisimme, että sinulla olisi mahdollisuus osallistua tutkimukseen. Tutkimukseen osallistuminen on täysin vapaaehtoista.

Tutkimus toteutetaan vuosina 2021–2025. DIREVA- rekisterissä on tällä hetkellä yli 7000 diabetesta sairastavaa henkilöä.

Tutkimuksesta vastavat DIREVA-tutkijat: Vastuuhenkilö professori Leif Groop, professori Tiinamaija Tuomi sekä vastaava ylilääkäri Annemari Käräjämäki (Vaasan keskussairaala ja Vaasan kaupunki).

18.12.2020 redaktion_toimitus