Flunssaisena ei pidä astua sairaalaan sisälle. Etenkin päivystysasioissa on erityisen tärkeää muistaa soittaa aina ensin numeroon 116 117. Hengitystieoireita poteville päivystyspotilaille pyritään antamaan aika erilliselle infektiovastaanotolle.

Vaasan keskussairaala haluaa edelleen muistuttaa, että flunssaisena ei pidä edes astua sairaalaan sisälle, vaan myös päivystysasioissa tulee aina ensin soittaa valtakunnalliseen päivystysnumeroon 116 117, jotta hoidon tarve saadaan parhaiten arvioitua. Muistutustarve koetaan sairaalassa aiheelliseksi, sillä viime päivinä päivystyksessä on asioinut flunssaisia potilaita.

– Virka-aikana tulee olla aina yhteydessä ensin omaan terveyskeskukseen, ilta- ja viikonloppuaikaan taas keskussairaalaan. Hätätilanteet ovat luonnollisesti asia erikseen, ja silloin tulee aina soittaa numeroon 112. Ambulanssit kulkevat meillä normaaliin tapaan, päivystyksen palvelupäällikkö Ann-Katrin Brandtberg kertoo.

Valtakunnallisesta päivystysnumerosta (116 117) annetaan soittajalle henkilökohtaiset toimintaohjeet: Kiireellistä päivystystä vaativat potilaat ohjataan puhelimessa Vaasan keskussairaalan päivystykseen, ja jos potilaalla on myös hengitystieinfektion oireita, pyritään hänelle varaamaan aika erilliselle infektiovastaanotolle. Siksi soittaminen on erityisen tärkeää. Viime viikolla avatun infektiovastaanoton sisäänkäynti on pitkän käytävän päässä, päivystyksen B-rapussa, H-talon rakennustyömaan vieressä (rakennus YB sairaalan aluekartassa).* Sekä sisään että ulos kuljetaan vain YB:n ovesta, jos potilaalla on hengitystieinfektion oireita. Myös kaikki lapsipäivystyspotilaat käyttävät kyseistä sisäänkäyntiä. Kuitenkin vahvat COVID19-epäilyt ohjataan jo puhelimessa menemään suoraan erilliselle koronanäytteenottopisteelle, joka sijaitsee päivystyksen takana.

Sairaalan vierailurajoituksilla suojataan sekä potilaita että terveydenhuollon ammattilaisia koronatartunnalta. Pääsääntöisesti myös muut vierailut sairaalalla on edelleen kielletty, vaikka kriittisessä tilassa olevan potilaan luona omaisten vierailut voidaan sallia.

14.10.2020 Redaktion_Toimitus