Koronaviruksen nopea ja salakavala leviäminen on syytä ottaa tosissaan myös edessä olevina juhlapyhinä. Koko joulunaika on suositeltavaa viettää yhdessä ja samassa pienessä, korkeintaan 10 hengen seurueessa. Myös tarpeetonta matkustelua tulisi välttää ja sitä tehdessä noudattaa sääntöjä, joilla virusepidemiaa pyritään hillitsemään.

Kuluvan viikon lähestyessä loppuaan on koronavirus levinnyt huolestuttavasti muutamissa Pohjanmaan alueen kunnissa. Etenkin Vaasassa ja Mustasaaressa virukselle on altistunut suuria joukkoja eri-ikäisiä kansalaisia ja ilmaantuvuusluvut ovat näissä kunnissa nousseet. Perjantaina 18.12. kokoontunut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä totesi osan kunnista siirtyneen virusepidemian kiivaimpaan vaiheluokitukseen. Nyt leviämisvaiheessa ovat Korsnäs, Maalahti, Mustasaari, Uusikaarlepyy ja Vaasa. Ryhmä antoi nyt uusia suosituksia etenkin joulunajan viettoon ja matkustukseen. Ryhmä korosti, että annetut suositukset koskevat kaikkia alueen kuntia.

– Vaikka osa kunnista on edelleen epidemian kiintymisvaiheessa, on tärkeää, että noudatamme nyt annettuja suosituksia ja rajoituksia ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa koko Pohjanmaan alueella. Jo syksyllä kävimme läpi tilanteen, jossa tartuntojen määrän todettiin nousevan viiveellä myös niissä kunnissa, joissa tilanne näytti alkuun rauhalliselta, perustelee päätöstä ryhmän puheenjohtaja ja Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.  

Samassa seurueessa joulun jokaisena päivänä

Ryhmä korosti joulun vieton tärkeyttä samassa, enimmillään 10 hengen seurueessa joulun aikana. Yhteisen ajan viettäminen yhdessä ja samassa ryhmässä rajoittaa kontaktien määrää, mikä on ensiarvoisen tärkeää virusepidemian leviämisen hillitsemisessä. Enimmillään kymmenen hengen ryhmä pitää sisällään myös lapset.

Koronakoordinaatioryhmä jatkoi kaikkien jo aikaisemmin annettujen suositusten voimassaoloa Pohjanmaan alueella 17.1.2021 saakka. Kaikki alueen suositukset näet Vaasan sairaanhoitopiirin verkkosivuilta.    

Matkusteltaessa oma ja muiden turvallisuus erityisesti huomioon

Ryhmä suosittelee välttämään joulunajan tarpeetonta matkustelua. Kuitenkin on ymmärrettävää, että matkustelua tulee jonkin verran tapahtumaan. Ryhmä on laatinut matkustamiseen liittyviä suosituksia ja ohjeita, jotka näet kokonaisuudessaan sairaanhoitopiirin verkkosivuilta. Tärkeimmät kohdat ohjeistuksessa ovat:

Matkalle lähtiessä: Olet terve ja tapaamasi ihmiset ovat terveitä. Selvität kohdepaikkakuntasi tai -maasi epidemiatilanteen ja noudatat paikallisia, ehkä tiukkojakin ohjeita.

Matkalla: Muistat suojautumisen perusperiaatteet: turvavälit, kasvomaskin ja käsihygienian. Vältät ryhmittymiä, käytät korkeaa turvallisuusharkintaa ravintoloiden ja yökerhojen suhteen. Hakeudut koronavirustesteihin lievissäkin oireissa jo matkustuspaikkakunnalla ja vältät sosiaalisia kontakteja, kun odotat testin vastausta.

Matkalta palattaessa: Olet mahdollinen viruksen kantaja, jolloin on suositeltavaa noudattaa 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia ja tehdä etätyötä silloin, kun se on mahdollista. Jo lievissäkin oireissa on erittäin tärkeää hakeutua koronavirustesteihin.

Ryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 22.12. ja tarvittaessa jo aikaisemmin.

Ilmaantuvuus kunnissa

ILMAANTUVUUS edeltävät 14 vrk VSHP (koko alueena) KUNTIEN TILANNE, 18.12.2020
0-9   Kaskinen, Kristiinankaupunki, Laihia, Luoto, Närpiö, Pedersöre, Vöyri
10-49

VSHP: 41 (kiihtymis-vaihe, 18.12.2020)

Mustasaari, Pietarsaari
50-99   Maalahti, Uusikaarlepyy, Vaasa
100-199   -
yli 200   Korsnäs

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe:

  • Seuraavat kunnat kiihtymisvaiheessa: Kaskinen, Kristiinankaupunki, Laihia, Luoto, Närpiö, Pedersöre, Pietarsaari, Vöyri
  • Seuraavat kunnat leviämisvaiheessa: Korsnäs, Maalahti, Mustasaari, Uusikaarlepyy, Vaasa

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 1201 (perjantai 18.12.)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 41 (perjantai 18.12.)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 2,85 %

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, puh.joht., Peter Nieminen, VSHP, Juha Salonen, VSHP, Tomas Häyry, Vaasa, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Gun Kapténs, Luoto, Miia Kaartinen, AVI, Timo Saari, ELY, Ulla Harjunmaa, THL,
Tia Väisänen, THL, Sofia Svartsjö, Mustasaari – Vöyri PHT, Hanna Hattar, VSHP, tiedotusvastaava, Päivi Berg, VSHP, sihteeri

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

18.12.2020 redaktion_toimitus