Maanantaina 31.8. sovelluskauppoihin tuli ladattavaksi Koronavilkku-sovellus, jonka tarkoitus on auttaa koronaviruksen leviämisen hillitsemisessä. Sovellus toimii myös Vaasan sairaanhoitopiirin alueella. Sovelluksen käyttö on täysin vapaaehtoista ja maksutonta.

Koronavilkku-sovellus toimii bluetooth-yhteyden avulla. Puhelimet, joissa on sovellus, jättävät toisiinsa merkinnän, kun etäisyyden ja ajan kriteerit täyttyvät. Jos sovelluksen käyttäjä saa positiivisen koronatestituloksen, kysyy tuloksesta soittava terveydenhuollon työntekijä, onko hänellä sovellus käytössä. Henkilö voi halutessaan antaa terveysviranomaiselle luvan lähettää sovelluksen kautta linkin, jonka hän aktivoi puhelimellaan. Sen jälkeen lähtee niille sovelluksen käyttäjille, jotka ovat olleet vähintään 15 minuuttia hänestä korkeintaan kahden metrin päässä ilmoitus, jossa kerrotaan mahdollisesta altistumisesta. Sovellus ei kuitenkaan paljasta tartunnan saaneesta mitään tietoja, eli mahdollisen altistuksen ajankohta ja sijainti eivät tule ilmi.

- Toivomme, että mahdollisimman moni ottaisi koronavilkku-sovelluksen käyttöön. Mitä useampi sovellusta käyttää, sitä enemmän siitä on hyötyä, sanoo palvelupäällikkö Ann-Katrin Brandtberg Vaasan keskussairaalan päivystyksestä.

Mahdollisesti altistuneet tavoitetaan tehokkaasti

Koronavilkun avulla voidaan tavoittaa myös sellaiset tartunnalle mahdollisesti altistuneet henkilöt, joita koronatartunnan saanut ei itse tunne. Sovelluksen välityksellä heidät pystytään tavoittamaan nopeammin ja tehokkaammin.

- Tällä hetkellä kaikkia mahdollisesti altistuneita ei välttämättä tavoiteta ollenkaan. Altistuneiden jäljittäminen perustuu tartunnan saaneen omiin muistikuviin siitä, missä ja milloin hän on ollut riittävän lähellä toisia ihmisiä. Tartuntojen jäljitystyötä tekevät henkilöt soittavat tällä hetkellä valtavan määrän puheluja. Jos sovelluksen avulla saadaan edes vähän helpotusta siihen työhön, sen käyttäminen kannattaa, Brandtberg sanoo.

Omaolo tulee Koronavilkun kaveriksi hieman myöhemmin

Omaolo.fi –verkkosivuilla voi tehdä oirearvion, jonka perusteella saa toimintaohjeet koronatartuntaa epäillessä. Pian Omaolon käyttäjät voivat yhdistää oirearvionsa tuloksen Koronavilkku-sovelluksen käyttöön. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella Omaolo kytkeytyy Koronavilkku-sovellukseen noin viikon päästä. Sen jälkeen Omaolon kautta voi oirearvion lisäksi hoitaa myös koronatestin ajanvarauksen, jolloin ei tarvitse asioida puhelimitse.

Tarkempia ohjeita Omaolon ja Koronavilkun yhteiskäytöstä annetaan lähiaikoina.

Lisätietoja:

koronavilkku.fi

18.12.2020 redaktion_toimitus