WHO on nimennyt Kiinasta alkaneen koronavirusepidemian aiheuttajan nimellä COVID-19. Kiinan epidemian potilasmäärä on tasaisesti lisääntynyt viime viikkoina, mutta viimeisen viikon aikana on uusien tapausten määrä ollut jonkin verran laskusuuntainen.

Muualla kuin Kiinassa koronavirustapauksia on edelleen ollut suhteellisen vähän ja yleensä niillä on ollut suora yhteys Kiinaan. Euroopan maissa on todettu ainoastaan yksittäisiä tapauksia. Suomessa on ollut toistaiseksi ainoastaan yksi Lapissa diagnosoitu tapaus.

Epidemia-alueella tarkoitetaan alueita, jossa esiintyy laajempia tartuntaketjuja. Tällä hetkellä epidemia-alueeksi määritellään Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea sekä Italiasta Veneton, Lombardian ja Piemonten ja Emilio-Romagnan alueet.

Koronavirusinfektion todennäköisyys Suomessa on edelleen erittäin matala. Sitä tulee epäillä, mikäli potilas on oleskellut enintään kaksi viikkoa ennen oireiden ilmaantumista epidemia-alueella. Epäily edellyttää siis aina oleskelua epidemia-alueella tai lähikontaktia varmistettuun koronaviruspotilaaseen. Toisena kriteerinä epäilylle on koronavirukseen sopiva taudin kuva: kuumeisen hengitystieinfektion oireita (ja/tai yskä, hengitysvaikeus) ja/tai keuhkokuumelöydös.

Mikäli näiden kriteereiden perusteella herää epäily koronavirustartunnasta, tulee aina aluksi olla puhelimitse yhteydessä oman terveyskeskukseen.

Lue lisäksi edellisessä tiedotteessa annetut ohjeet:

Miten toimia, jos epäilee koronavirustartuntaa?

Jos epäilee koronavirustartuntaa, tulee aina aluksi olla puhelimitse yhteydessä omaan terveyskeskukseen (ma-pe klo 8.00-15.00). Näin on mahdollista arvioida tartunnan riskin suuruus. Mikäli oireet ja mahdollinen altistus tukevat diagnoosia, ottaa terveyskeskuslääkäri yhteyttä Vaasan keskussairaalaan jatko-ohjeiden saamiseksi. Tämä on tärkeää sen vuoksi, että koronavirusinfektioepäilyt ohjataan suoraan keskussairaalan päivystyksen ilmaeristyshuoneeseen kulkematta sairaalan yleisten tilojen kautta.

Mikäli epäily herää virka-ajan ulkopuolella (ma-to klo 15.00-8.00 ja pe klo 15.00-ma klo 8.00), tulee potilaan olla suoraan puhelimitse yhteydessä keskussairaalan päivystyspoliklinikkaan:

• ensisijaisesti soitetaan numeroon 06 213 1310 tai 06 213 1001

Miten suojautua koronavirus-tartunnalta?

Koronavirus-tartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla:

• Käsien pesu vedellä ja saippualla
  • Käsihuuhteen käyttö
  • Yskiminen nenäliinaan tai hihaan, ei vapaasti päin muita ihmisiä tai kämmeneen

Lisätietoja THL:n sivuilta:

14.10.2020 Redaktion_Toimitus