Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun aluekierroksella Pohjanmaalla kuultiin perjantaina 14.2. kannustava puheenvuoro ja uutinen valtion avustuksesta, jotka tukevat Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän valmistelua.

- Älkää jättäkö tilaisuutta käyttämättä vaan jatkakaa hyvää työtänne, ohjeisti ministeri Kiuru Pohjanmaan hyvinvointialueen valmistelijoita ja kuntien virkamiehiä sekä alueen keskeisiä sosiaali- ja terveyspalveluiden toimijoita vieraillessaan Vaasan keskussairaalassa maakuntakierroksen Pohjanmaan tilaisuudessa.

Kiuru kertoi hallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta, joka keskittyy toimiviin peruspalveluihin ja rakenneuudistukseen. Ministeri Kiuru painotti, että palveluiden sisältöjä pitää parantaa jo ennen kuin uudet rakenteet ovat voimassa.

- Jos suomalaisista noin 40 % pääsee hoitoon viikossa, miksi ne loput 60 % eivät pääse? Ministeri Kiuru herätti pohtimaan.

Kiurun mukaan tilasto osoittaa, että on täysin mahdollista toteuttaa lääkäriin pääsy seitsemässä päivässä, kun se onnistuu jo joissakin kunnissa. Nyt on siis parannettava palveluiden sisältöjä ja se tarvitsee Kiurun mukaan hyvää johtamista. Kiuru nosti myös erittäin tärkeänä huolenaiheena nuorten mielenterveysongelmien hoidon erikoissairaanhoidossa perustason sijaan.

- Heidän kuuluu saada apua jo perustason palveluista, vain 5 % kuuluisi erikoissairaanhoidon piiriin. Erikoissairaanhoidossa olevien määrä on 8-kertaistunut 90-luvun puolivälistä.

Tilaisuus kannattaa käyttää hyväksi

STM:n erityisasiantuntija Antti Kuopila kertoi meneillään olevista sekä tulevasta valtionavustushausta. Tällä hetkellä alueet valmistelevat hakemuksia kahteen valtionavustukseen:

  • Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus
  • Rakenneuudistus

Keväällä on tulossa myös kolmas valtionavustushaku, jossa rahoitusta jaetaan nimenomaan alueiden omiin, vapaaehtoisiin uudistuksiin. Ministeri Kiuru alleviivasi kolmannen haun erityisyyttä:

- Tämä on poikkeuksellista, että jaamme rahaa ikään kuin kilpaileviin hankkeisiin. Joten nyt ei kannata jäädä penkkeihin istumaan, vaan käyttää tilaisuus hyväksi.

Kiurun maakuntakierroksen esitysmateriaaliin voi tutustua sote-uudistuksen verkkosivuilla.

18.12.2020 redaktion_toimitus