Ministerit Krista Kiuru ja Thomas Blomqvist kertoivat sote-uudistuksen meneillään olevista vaiheista tiistai-iltapäivänä 1.9.2020 Vaasan keskussairaalassa. Ensisijaisesti kuntien luottamusmiehille ja sote-alan toimijoille suunnattu tilaisuus oli osa sote-ministerityöryhmän maakuntakierrosta, jonka ministerit toteuttavat elo-syyskuun aikana. Yhteensä ministerit kiertävät läpi 22 aluetta kertoen ja keskustellen sote-uudistuksen tavoitteista ja sen lausuntokierroksella olevasta luonnoksesta hallituksen esitykseksi.

Tilaisuuden avasivat Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymän johtaja Marina Kinnunen ja Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlberg, jotka puheissaan edustivat uutta, Pohjanmaalla vapaaehtoisesti toteutettavaa  hyvinvointikuntayhtymää sekä jäljelle jäävän kunnan näkökulmaa. Oman puheensa Kinnunen avasi näyttämällä tyhjää valkoista esitysruutua, joka vaikuttavalla tavalla kuvasi uuden kuntayhtymän tilaa.  
– Me Pohjanmaalla aloitamme nyt tyhjältä sivulta rakentamaan uutta organisaatiota, Kinnunen kertoi. 
Puheessaan Kinnunen otti erityisenä seikkana esille  soteuudistuksen  rahoituksen, johon Pohjanmaalla ei olla tyytyväisiä.  
– Siitä ei saa rangaista, että väestömme voi hyvin. Alusta lähtien pitäisi voida huomioida se, että jos väestömme voi hyvin niin siitä tulee saada kannustusta eikä rangaistusta. Rahoitus Pohjanmaalle täytyy saada kuntoon, jotta voimme jatkaa hyvää työtä. 
Ahlberg nosti esille myös Pohjanmaan erityispiirteistä kaksikielisyyden ja saaristolaisuuden, jotka rahoituksessa tulisi huomioida paremmin. Aidon kaksikielisyyden toteuttaminen tuo lisää kustannuksia. 
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sekä pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist kävivät esityksissään läpi soteuudistuksen painopisteitä sekä sote-maakunnan lakia ja sen rakennelakia aluejaon ja hallinnon osalta. Uudessa sote-maakunnassa tämän hetkiset 195 sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiota sekä 22 pelastuslaitosta muodostavat 21 sote-maakuntaa, joiden lisäksi omina kokonaisuuksinaan toimivat Helsingin kaupunki ja HUS. Sote-maakunnat tulevat astumaan voimaan 1.1.2023.  
Ministereiden puheiden jälkeen tilaisuudessa kuultiin yleisön kannanottoja ja kysymyksiä ministereille. Puheenvuoron käyttivät muun muassa Korsnäsin kunnanjohtaja Christina Båssar, Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Tero Mäki, Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry sekä Närpiön kunnanjohtaja Mikaela Björklund.  
Tilaisuuden tallenne on katsottavissa Sosiaali- ja terveysministeriön  Youtube-kanavalla. Puheet alkavat kohdasta 28:13. 

18.12.2020 redaktion_toimitus