Koronaepidemian johdosta keskussairaalan yhteispäivystykseen avataan 7.4.  erillinen infektiovastaanotto.

Henkilöt, joilla on hengitystieinfektion oireita, käyttävät erillistä infektiovastaanottoa asioidessaan yhteispäivystyksessä. Vaikka pääasiallinen syy hakeutua päivystykseen olisi jokin muu sairaus tai tapaturma, mutta henkilö tuntee vähänkin flunssan oireita, on käytettävä erillistä sisäänkäyntiä. Muut päivystyspotilaat asioivat normaalisti yhteispäivystyksen ilmoittautumispisteen kautta, jolloin he eivät altistu mahdolliselle tartunnalle.

Ensin soitto ja hoidon tarpeen arvio

Infektiovastaanoton sisäänkäynti on yhteispäivystyksen pitkän käytävän päässä, B-rapussa, uuden H-talon työmaan vieressä. Sisään ja ulos kuljetaan vain tästä ovesta, jos henkilöllä on jotain hengitystieinfektion oireita. Samasta sisäänkäynnistä pääsee myös lasten päivystyksen puolelle, joten myös lapsipotilaat asioivat päivystyksessä uuden sisäänkäynnin kautta.

– Kuten päivystykseen muutenkin, myös infektiovastaanotolle tultaessa soitetaan aina ensin numeroon 116117. Jos oma terveysasema on auki, on se kuitenkin ensisijainen paikka, jonne otetaan yhteyttä. Samat yhteydenotto-ohjeet pätevät niin lasten kuin aikuistenkin kohdalla, neuvoo palvelupäällikkö Ann-Katrin Brandtberg.

Numero 116117 on valtakunnallinen päivystysapu hoidon tarpeen arvioimiseksi. Puhelimessa annetaan henkilökohtaiset toimintaohjeet. Mikäli arvioinnin perusteella on syytä hakeutua päivystykseen, annetaan ohje ottaa yhteyttä ensin puhelimessa. Infektiovastaanotolle ohjattaville potilaille annetaan puhelimessa mahdollisuuksien mukaan vastaanottoaika. Ajanvarausjärjestelmän avulla pyritään hallitsemaan vastaanotolla samaan aikaan olevien määrää.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että vaivan niin edellyttäessä on hakeuduttava kiireellisesti hoitoon. Tällöinkin on aina parasta soittaa ensin numeroon 116117, ja tarvittaessa hätänumeroon 112.

14.10.2020 Redaktion_Toimitus