Yhteispäivystykseen kuljetaan ensi maanantaista 8.6. alkaen jälleen yhdestä ovesta. Erillistä sisäänkäyntiä on käytetty kahden kuukauden ajan lasten ja infektiopotilaiden kohdalla vallitsevan koronauhan vuoksi.

Maanantaista 8.6. alkaen kaikki päivystykseen tulevat asiakkaat kulkevat jälleen normaalisti päivystyksen pääovesta (YA-rakennus Hietalahdessa, katso kartta).

Potilaille, joilla on hengitystieinfektion oireita tai epäselviä vatsaoireita, on kuitenkin päivystyksessä erillinen jono: oireiden mukainen potilas valitsee sisäänkäynnin jälkeen sijaitsevalla jonotusnumeroautomaatilla numeron kaksi eli kohdan ”Hengitystieinfektio- ja vatsaoireiset potilaat”.

Näiden potilaiden odotustila sijaitsee myös erillään muista potilaista.

– Potilas painaa kakkosnappia, jos hänellä on kuumetta, yskää, kurkkukipua, nuhaa, hengenahdistusta, haju- tai makuaistin menetystä tai epäselvää ripulia tai vatsakipua, kertoo infektiolääkäri Silvia Grönroos-Pada Vaasan keskussairaalasta.

Automaatin vierellä on lisäksi kasvosuojia ja ohjeita niiden käytöstä sekä tarkat käsien desinfiointiohjeet.

– Ohjeistamme esimerkiksi jokaista päivystykseen tulijaa desinfioimaan kätensä heti päivystykseen saavuttuaan, muistuttaa Grönroos-Pada.

Edelleen Vaasan keskussairaalassa on voimassa myös suositus soittamisesta ennen päivystykseen lähtemistä:

– Toivomme, että kaikki, jotka harkitsevat päivystykseen lähtemistä, soittaisivat virka-ajan ulkopuolella aina ensin valtakunnalliseen päivystysnumeroon 116 117, jossa arvioidaan hoidon tarve henkilökohtaisesti. Virka-aikana otetaan aina ensin yhteyttä omaan terveyskeskukseen, muistuttaa päivystyksen apulaisosastonhoitaja Niina Rintamäki.

Mikäli epäilet, että sinulla on koronavirustartunta, voi oirearvion tehdä myös osoitteessa www.omaolo.fi.

21.9.2020 redaktion_toimitus