Kasvomaskin käytöllä on ennaltaehkäiseviä vaikutuksia. Jos on käyttänyt kasvomaskia, voi välttyä karanteenilta, johon joutuisi vastaavassa tilanteessa maskittomana. Virusta voi kantaa myös oireettomana, jolloin maskia käyttämällä voi estää taudin tarttumista muihin. Yksityistilaisuuksissa tulisi pysytellä alle 20 hengen osallistujamäärässä.

Pohjanmaan koronakoordinaatiotyöryhmä kokoontui jälleen tiistaina 23.11. ja totesi Pohjanmaan alueen koronaepidemiatilanteen olevan edellisviikkoa parempi. Ilmaantuvuusluku koko alueella on 35. Vaasan keskussairaalan infektioylilääkäri Juha Salonen kuitenkin muistuttaa, että joissakin kunnissa ilmaantuvuusluku on edelleen korkea.
- Vaikka kehitys on parempaan suuntaan, on Luodossa, Pedersöressä, Pietarsaaressa ja Uudessakaarlepyyssä ilmaantuvuusluku vielä yli 50, mikä lasketaan leviämisvaiheen suuruusluokkaan. Pohjanmaalla tilanne alkaa kuitenkin olla verrattain hyvä, mutta joulun aikaan alueellemme vierailevien mukana saattaa tulla muualta Suomesta tai ulkomailta uusia tartuntatapauksia, Salonen toteaa.

ILMAANTUVUUS edeltävät 14 vrk

VSHP ilmaantuvuus

KUNNAT tilanteessa 25.11.2020

 

0-9

 

 Kaskinen, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Maalahti

10-49

 30

 Laihia, Mustasaari, Närpiö, Vaasa, Vöyri

50 -99

 

 Luoto, Pedersöre, Pietarsaari

100-199

 

 Uusikaarlepyy

yli 200

 

 -

Kasvomaski on ennaltaehkäisyä

Pohjanmaan alueella kasvomaskin käyttöaste on ollut kiitettävän korkea.  Koronakoordinaatiotyöryhmä muistuttaa, että maskin käyttö on nimenomaan ennaltaehkäisyä, ei hoitoa. Juuri nyt on tärkeä pitää kiinni maskin käytön rutiineista, jotta epidemian kehityssuunta pysyy samanlaisena, eli kohti perustason vaihetta ja koronan tukahduttamista.
- Kasvomaskeja käyttämällä pystytään varmistamaan niin normaali elämä kuin mahdollista. Mikäli aletaan nyt lipsua ja tauti lähtee uudelleen leviämään laajemmin, voidaan joutua ottamaan tiukempia rajoitustoimia käyttöön uudelleen, Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta kiteyttää.

Joulun viettoa kohti ilman turhia riskejä

Vuoden loppupuolella valkolakkinsa saavien ylioppilaiden perheissä pohditaan juhlien järjestämismahdollisuuksia. Koronakoordinaatiotyöryhmässä keskusteltiin yksityistilaisuuksien osallistujamääriä koskevasta suosituksesta. Edellistä suositusta muutettiin tiistaina niin, että nyt kaikkia alueen kuntia koskee sama, 20 henkilön maksimiosallistujamäärän suositus. Aiemmin Luodossa, Pedersöressä, Pietarsaaressa, Närpiössä ja Uudessakaarlepyyssä suositus oli enimmäismääräksi yksityistilaisuuksiin 10 henkilöä. Tarkoitus on porrastetusti lieventää rajoituksia, mikä on kansallinenkin linjaus.
- Suosittelemme, että perhejuhlat ja muut yksityistilaisuudet järjestetään niin, että samaan aikaan paikalla olisi enintään 20 henkilöä. Tämä koskee myös joulun viettoon liittyviä kokoontumisia eli on nyt voimassa tämän hetken arviomme perusteella joulun pyhien yli. On parempi olla nyt ottamatta turhia riskejä alueemme tilanteen heikentämiselle, kun olemme yhdessä saaneet tilanteen kehittymään näin hienosti oikeaan suuntaan, sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen sanoo.

Koronatestiin matalalla kynnyksellä

Lokakuussa Pohjanmaan alueella epidemian ollessa pahimmillaan, otettiin koronatestejä noin 700-800 päivässä. Nyt testejä otetaan noin 200 päivässä. Koronakoordinaatiotyöryhmä muistuttaa, että lievissäkin oireissa kannattaa hakeutua testiin ja noudattaa tulosta odottaessaan karanteeniohjeita.
- Koska muualla Suomessa tartuntojen määrä on nyt nousussa ja käytämme muutaman muun sairaanhoitopiirin kanssa samaa laboratoriota näytteiden tutkimisessa, saattaa koronatestien tuloksiin tulla pientä viivettä. Siitä huolimatta on kuitenkin erittäin tärkeää, että koronatestiin hakeudutaan matalalla kynnyksellä eikä tulosta odottava henkilö ole kontaktissa kuin samassa taloudessa asuvien kanssa, Salonen kertaa testaukseen liittyviä ohjeita.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: Kiihtymisvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 1083 (keskiviikko 25.11.)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 30

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko): 2,98 % (ei sisällä yksityisten terveysasemien lukuja)

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, puh.joht.

Peter Nieminen, VSHP

Juha Salonen, VSHP

Tomas Häyry, Vaasa

Heikki Kaukoranta, Vaasa

Gun Kapténs, Luoto

Timo Saari, ELY

Laura Blåfield, AVI

Tuula Hannila-Handelberg, THL

Tia Väisänen, THL

Ulla Harjunmaa, THL

Jarkko Pirttiperä, K5

Päivi Berg, VSHP, sihteeri

Heli Masa, VSHP, tiedotusvastaava

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

18.12.2020 redaktion_toimitus