Historiallisen uuden, palveluiltaan kattavan hyvinvointialueen kuntayhtymän valmistelu on nyt virallisesti päässyt alkuun. Kuntien edustajista koostuvassa ohjausryhmässä nostettiin maljat valmistelutyölle keskiviikkoiltana 17.6.2020 Vaasan keskussairaalan Y-rakennuksen aulassa.

Vaasan sairaanhoitopiirin alueen kunnilla oli tiistaihin 16.6.2020 mahdollisuus ilmaista tahtonsa lähteä mukaan uuden hyvinvointialueen kuntayhtymän valmisteluun. Määräaikaan mennessä mukaan lähtivät alueen kunnista kaikki muut paitsi Korsnäs ja Maalahti.

Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, että mukaan lähtevät kunnat siirtävät aikaisemmasta omasta järjestelyvastuustaan sosiaali- ja terveyshuollon uudelle hyvinvointialueen kuntayhtymälle. Uusi kuntayhtymä järjestää myös erikoissairaanhoidon alueen kaikille kunnille.

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymä aloittaa toimintansa 1.1.2022. Sen valmistelun aloittivat välittömästi keskiviikkona 17.6.2020 yhteisessä ohjausryhmässä Kristiinankaupunki, Kaskinen, Närpiö, Laihia, Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Uusikaarlepyy, Pietarsaari, Pedersöre ja Luoto. Tässä vaiheessa valmisteluista pois jääneillä Korsnäsin ja Maalahden kunnilla on vielä mahdollisuus tulla mukaan kuntayhtymään vuoden 2020 loppuun mennessä. Jos kunnat liittyvät mukaan, osallistuvat ne valmisteluprosessiin 1.1.2021 alkaen.

 Nyt 95,5 prosenttia Vaasan sairaanhoitopiirin alueen väestöstä on mukana sosiaali- ja perusterveydenhuollon osalta uudessa kuntayhtymässä, mikä on erittäin hyvä asia. Toki toivomme, että voimme lopulta sanoa, että alueen kaikki kunnat ovat näiltä osin mukana kuntayhtymässä, toteaa Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen kuntien tekemistä päätöksistä ohjausryhmän kokouksessa.

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän perussopimus astuu voimaan jo 1.1.2021. Tuolloin Vaasan sairaanhoitopiiri lakkaa olemasta nykyisessä muodossaan ja siirtää erikoissairaanhoidon järjestelyvastuunsa uudelle Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymälle. Erikoissairaanhoidon osalta uusi hyvinvointialueen kuntayhtymä tarjoaa palvelut kaikille entisen sairaanhoitopiirin alueen kunnille huolimatta siitä, onko kunta siirtänyt oman sosiaali- ja perusterveydenhuoltonsa kuntayhtymälle vai ei. 

18.12.2020 redaktion_toimitus