Kiinassa todettiin joulukuussa 2019 vaikeita keuhkokuumeita, joiden aiheuttajaksi osoittautui uusi koronavirus (2019N-CoV). Vaikeiden infektioiden lisäksi virus on aiheuttanut myös runsaasti lieväoireisia hengitystieinfektioita. Epidemian keskuspaikka on Hubein maakunnassa ja siellä sijaitsevassa Wuhanin miljoonakaupungissa.

Viime viikkoina tapauksia on todettu myös muilla alueilla Kiinassa. Lisäksi yksittäisiä tapauksia on diagnosoitu useissa Aasian maissa, Australiassa, Yhdysvalloissa ja eräissä Euroopan maissa. Myös Pohjois-Suomessa todettiin 29.1.2020 varmistettu koronavirusinfektio epidemia-alueelta tulleelta matkailijalta. Valtaosa tartunnan saaneista on oleskellut tartunta-aikaan Hubein maakunnassa tai Wuhanin kaupungissa.

Milloin Suomessa pitää epäillä Wuhan-koronavirustartuntaa?

Yhdestä varmistetusta tapauksesta huolimatta todennäköisyys uusien koronavirustapausten toteamiseen Suomessa on edelleen pieni.

Koronavirusepäily edellyttää aina:

1. oleskelua Kiinan epidemia-alueella (Hubein maakunta / Wuhan) tai varmistettua lähikontaktia koronaviruspotilaaseen 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua

JA

1. potilaalla on korkeakuumeinen hengitystieinfektio, johon liittyy yskää tai hengitysvaikeuksia.

Miten toimia, jos epäilee koronavirustartuntaa?

Jos epäilee koronavirustartuntaa, tulee aina aluksi olla puhelimitse yhteydessä omaan terveyskeskukseen (ma-pe klo 8.00-15.00). Näin on mahdollista arvioida tartunnan riskin suuruus. Mikäli oireet ja mahdollinen altistus tukevat diagnoosia, ottaa terveyskeskuslääkäri yhteyttä Vaasan keskussairaalaan jatko-ohjeiden saamiseksi. Tämä on tärkeää sen vuoksi, että koronavirusinfektioepäilyt ohjataan suoraan keskussairaalan päivystyksen ilmaeristyshuoneeseen kulkematta sairaalan yleisten tilojen kautta.

Mikäli epäily herää virka-ajan ulkopuolella (ma-to klo 15.00-8.00 ja pe klo 15.00-ma klo 8.00), tulee potilaan olla suoraan puhelimitse yhteydessä keskussairaalan päivystyspoliklinikkaan:

• ensisijaisesti soitetaan numeroon 06 213 1310 tai 06 213 1001

Miten suojautua koronavirus-tartunnalta?

Koronavirus-tartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla:

• Käsien pesu vedellä ja saippualla
  • Käsihuuhteen käyttö
  • Yskiminen nenäliinaan tai hihaan, ei vapaasti päin muita ihmisiä tai kämmeneen

Lisätietoja THL:n sivuilta:

31.1.2020 Redaktion_Toimitus