Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut päivän 17.9. Maailman potilasturvallisuuspäiväksi. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta asiakas- ja potilasturvallisuudesta. Päivää on vietetty vuodesta 2019 lähtien. WHO valitsee jokaiselle vuodelle oman teemansa. Vuoden 2021 teema on äidin ja vastasyntyneen turvallisuus.

Vaasassa pääpaikkaansa pitävä Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskus on saanut vastuun suunnitella ja järjestää päivän viettämisen Suomessa.

Potilasturvallisuuspäivään voi osallistua esimerkiksi:

• valaisemalla rakennuksia oranssilla teemavärillä
  • järjestämällä luentoja, keskustelutilaisuuksia tai muita tapahtumia
  • viestimällä aiheesta verkkosivuilla
  • viestimällä aiheesta sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #WorldPatientSafetyDay, #AsiakasJaPotilasturvallisuuspäivä,  #OnLottovoittoSynnyttääSuomessa ja @Patkeskus
  • osallistumalla päivän webinaariin "Onko lottovoitto synnyttää Suomessa" klo

12–15. Ilmoittaudu webinaariin tämän linkin kautta.

• pukeutumalla itse oranssiin ja neulomalla/virkkaamalla ja pukemalla 17.9. syntyville vauvoille oranssi pipo.

Vaasan keskussairaalassa osallistuu päivään lahjoittamalla pipot vastasyntyville, valaisemalla sairaalan päärakennuksen oranssilla värillä perjantaina 17.9. sekä järjestämällä sisäisiä luentoja sekä osallistumalla webinaariin.

Katso lisää tietoa päivästä Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskuksen sivuilta.

Taustatietoa Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskuksesta

Vaasan sairaanhoitopiirissä on pitkään tehty työtä potilasturvallisuuden eteen. Vuonna 2019 perustettiin sairaanhoitopiirin valtuuston asettaman tavoitteen mukaisesti potilasturvallisuuden osaamiskeskus, jonka nimeksi tuli Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskus.

Toukokuussa 2020 kehittämiskeskukselle myönnettiin kolmivuotinen valtionavustus.

Tammikuussa 2021 valtioneuvosto päivitti erikoissairaanhoidon keskittämisasetuksen. Siinä vahvistetaan Vaasan sairaanhoitopiirille asiakas- ja potilasturvallisuuden kehittämisen ja suunnittelun kansallisen yhteensovittamisen tehtävät.

Keskuksen toimintaa ohjaa, seuraa ja arvioi sosiaali- ja terveysministeriön asettama ohjausryhmä.

13.9.2021 redaktion_toimitus